Inspirasi Viral

“Takde Siapa Yang Kisah Pasal Kau Kecuali Kau Tu Lawa, Kaya Or Dah Mati!”

“Takde Siapa Yang Kisah Pasal Kau Kecuali Kau Tu Lawa, Kaya Or Dah Mati!”

Sharing is caring!

Zulaikha Zulkifli atau lebih dikenali sebagai Zulaikha Fallen merupakan seorang pensyarah muda yang tidak asing lagi dikalangan netizen terutama sekali bagi mereka yang dalam usaha untuk menurunkan berat badan.

Digelar ‘otai’ dikalangan pengamal diet atkins (atkiners), beliau yang dahulunya mempunyai berat 103kg dengan ketinggian 152cm, kini boleh berbangga dengan berat yang terkini, 44kg!

Beliau juga sangat terkenal dengan sikapnya yang tidak lokek ilmu dan sentiasa memberikan nasihat dan kata-kata motivasi kepada mereka yang baru nak memulakan diet.

Terbaru, beliau memuat naik nukilan mengenai persepsi negatif mereka yang berbadan besar di laman facebook miliknya, Zulaikha Fallen.

“Orang takkan kisahkan kau kecuali kau tu lawa, kaya or da mati”, merupakan kata-kata yang beliau pegang yang sebenarnya telah merosakkan diri sendiri.”

Pernah memiliki tubuh badan yang gempal sebelum ini, beliau akui seringkali merasa rendah diri dan merasakan bahawa setiap perkara negatif yang berlaku pada dirinya merupakan salah masyarakat yang tidak dapat menerima orang berbadan besar.


Tambah Zulaikha lagi, sebenarnya keyakinan diri amat penting untuk berhadapan dengan masyarakat. Apabila kurang keyakinan diri, kita seringkali cuba untuk mencari salah orang lain dan mahu orang menerima keadaan kita sepenuhnya tanpa berusaha untuk berubah.

“Takde Siapa Yang Kisah Pasal Kau Kecuali Kau Tu Lawa, Kaya Or Dah Mati!”

Bagi Zulaikha, kurus bukan untuk menunjuk-nunjuk atau untuk menayang badan, tetapi untuk kebaikan diri sendiri.

“Bila kite berbadan besar (berat berlebihan), bende ni akan efek self esteem kite, efek penampilan kite dan efek kulit kite akan jadi kusam dan maaaacam2 lg efek negative.”

Beliau juga menasihatkan mereka yang ingin mengurangkan berat badan, untuk membetulkan niat terlebih dahulu dan bukannya kurus kerana putus cinta atau kerana ingin menayang bentuk badan yang seksi.

“Betul ujian tu ade.. ujian terase nak pakai baju ketat2 sebab ape function turun badan penat2 tp takleh tayang kan?”

“Ape function turunkan badan kalau takleh tunjuk kat ex yg die da rugi kan?”


“Bisikan syaitan tu ade.. cuba la kawal eka. Betul kadang bende tu yg bantu kite kuatkan semangat nak turunkan badan tp still, kawal eka kawal.”

“Niat dah salah, dikemudian hari nanti kau akan bermasalah eka.”

“Kau gemuk ke kurus ke tulang ke kerengga ke memang akan ade ujian.”

“Awak2.. cuba la utk kali ni, jangan give up.Awak.. kali ni, perbetulkan niat. Awak.. kalau sendiri tak bantu diri, takde org boleh tlg awak.”

“Perbetulkan niat, Insyaallah dipermudahkan perjalanan,” ujar Zulaikha.

“Takde Siapa Yang Kisah Pasal Kau Kecuali Kau Tu Lawa, Kaya Or Dah Mati!”

Sumber: Facebook Zulaikha Fallen


Nak cerita lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia di https://t.me/kisahdunia

Sharing is caring!

Facebook

Telegram