Inspirasi

“Tak Solat Bertahun Sampai..” – Haze Dedah ‘Moment’ Penghijrahan Rambut & Hati

Bagi yang mengikuti rancangan temubual sensasi Motif Viral, pasti ada yang perasan bahawa salah seorang pengacaranya, iaitu Hazeman Huzir telah tampil dengan imej baru sekitar bulan November lalu. Biarpun terkenal sebagai personaliti TV berambut blonde, namun kemunculan Haze dengan rambut hitam pada waktu itu telah menimbulkan pelbagai persoalan kepada rakan-rakan, serta peminat rancangan itu khususnya.

BACA: [VIDEO] Isu Tetamu Motif Viral ‘Tak Boleh Dengan Pondan’, Ini Respon Padu Haze!

Selepas hampir 5 bulan merahsiakan kepada umum, Haze akhirnya mendedahkan tujuan perubahan tersebut menerusi video terbaru di laman YouTube. Perkara ini terdetik apabila dia pernah ditanyakan soalan tentang penghijrahan diri sewaktu memberikan ceramah di sebuah institusi pengajian baru-baru ini.

Dalam paparan video tersebut, Haze menerangkan bahawa dia merupakan seorang yang suka untuk sibukkan diri dengan kerja, hingga akhirnya jatuh s4kit dan perlu ambil cuti selama seminggu untuk berehat. Dan pada waktu itulah dia menilai semula hubungan dirinya dengan Tuhan yang telah jauh terpisah selama ini dengan belajar semula solat dan ibadat-ibadat lain.

Selain itu, dia turut mendedahkan bahawa dia selalu bertandang ke masjid atau surau dengan snowcap bagi mengelakkan orang memerli rambutnya. Tapi lama-kelamaan Haze sendiri sedar yang perkara itu hanya untuk menutup malunya dengan manusia, bukan kepada Tuhan yang telah memberikan rezeki yang cukup buatnya.

Dan ternyata selepas ‘penghijrahan’ warna rambut kepada warna yang asal serta amal ibadatnya, Haze merasakan bahawa dirinya semakin tenang kerana dapat menghilangkan rasa kekosongan yang ada pada hatinya selama ini.

Berat sikit video kali ini. Aku tau bukan aku seorang sahaja di luar sana yang begini. Jadi, ini mungkin boleh jadi permulaan anda juga. Bukan buka pekung sendiri, jadikan ini sebagai tauladan.

Ternyata perkongsian ‘berani m4ti’ tapi sangat bermakna itu mendapat pujian ramai netizen, terutamanya tentang erti penghijrahan dalam diri seseorang.

Semua orang buat silap…semoga kita sentiasa dalam lindungan Allah

Berubah tu senang…nak istiqomah yang susah

Nampak sangat ikhlas buat video ni…Semoga terus istiqamah 

Betul…berubah untuk diri sendiri ke arah lebih baik

Sumber: IG & YouTube Hazeman Huzir