Realiti Hidup Semasa

“Susah Betul Parking Jauh Dari Sekolah” -Guru Ini Tegur Sikap ‘Selfish’ Ibubapa

Setiap pagi, jalanraya akan sesak dari awal pagi lagi kerana masing-masing mempunyai urusan tersendiri. Ada yang mahu ke tempat kerja, dan ada juga mahu menghantar anak-anak ke sekolah terlebih dahulu. Namun begitu, masalah kesesakan yang sangat dahsyat di hadapan pagar sekolah bukanlah kerana jumlah anak yang ke sekolah, tetapi sikap masyarakat tidak bertimbang rasa pada waktu tersebut.

BACA: Mentaliti Jamban! Ibu Bapa Sekarang Manjakan Anak Sampai Susahkan Murid Lain

Gambar sekadar hiasan

Menerusi entri terbaru di laman FB seorang guru yang dikenali dengan nama Mohd Fadli Salleh ini, dia menegur sikap pentingkan diri sesetengah masyarakat yang sangat berkira untuk meletakkan kenderaan jauh sedikit daripada pintu pagar sekolah.

Kenapa tak nak parking jauh sikit…menyusahkan orang tahu tak

Anak-anak suka berlari, berjalan…tak kisah berjalan jauh nak ke kereta

Gambar sekadar hiasan

Nanti anak cari kereta tak jumpa…alasan lapuk

Berjalan sihatkan tubuh…banyak benda boleh bualkan bersama

Gambar sekadar hiasan

Selain itu, dia turut menasihati golongan yang meletakkan kenderaan ‘asal boleh’ sahaja tanpa memikirkan kesu1itan yang dihadapi oleh pengguna jalanraya yang lain.

Yang double, triple park ni biasanya geng lambat

Sudah-sudah la bawa sikap macam tu…tahun baru, budaya baru

Gambar sekadar hiasan

Dalam pada itu, rata-rata netizen amat bersetuju dengan mesej yang disampaikan oleh guru tersebut. Mereka turut meluahkan rasa terkilan apabila menghadapi masalah yang sama setiap kali musim persekolahan tiba.

Nak cadangkan dalam mesyuarat PIBG…tapi tak datang pun

Macam mana cikgu nak masuk sekolah kalau takde yang bagi laluan 

Ibu bapa tiada kesedaran sivik

Sumber: FB Mohd Fadli Salleh

like
love
haha
wow
sad
1
angry

- Kerja Kosong | Latihan Industri | Praktikal. Klik untuk Info lanjut.

Kisah Dunia

Tunggu sekejap yer..

0