Semasa Viral

Suka Hati Overclaim, Perlekeh Air Paip – Jurujual Penapis Air ‘Dicuci’ Kaw Kaw

Kecoh di laman sosial baru-baru ini tentang isu air putih apabila seorang invidu berkongsi gambar botol terbaru air mineral sebuah stesen minyak di Twitter. Tweet tersebut ternyata meraih perhatian ramai warga Twitter yang berkongsi pendapat tentang perkara itu. Namun, terdapat percanggahan idea apabila golongan jurujual penapis air seolah-olah menolak kebaikan air masak dan menegaskan kelebihan penapis air sehingga overclaim melampau.

BACA: “Boleh Obses Tapi Nanti..” -Netizen Dedah Kesan Minum Air Mineral Ramai Tak Tahu

Gambar sekadar hiasan

Aku minum air masak dari kettle.. tak mampu pasang filter

Seorang individu yang memperkenalkan dirinya sebagai jurual sebuah jenama penapis air menyatakan air paip sebenarnya tidak elok untuk diminum kerana tetap kotor walaupun sudah dijerang.

Tolong guna penapis air.. ini tentang kesihatan awak seperti buah pinggang 

Walau bagaimanapun, komen daripada jurujual tersebut telah meraih tumpuan banyak pihak termasuklah seorang doktor yang lantang bersuara dan memberikan pendapat beliau tentang produk-produk ‘sampah’ di Malaysia, Dr. Rafidah Abdullah.

Mana kajian yg water filter mencegah peny4kit buah pinggang 

Mohon jangan sesuka hati overclaim

Bukan Dr. Rafidah sahaja yang menentang kenyataan jurujual tersebut, malah kebanyakkan netizen juga turut berada di pihak yang sama.

5 tahun bekerja Fire Department.. lebih 5 k3s water filter terbakar.. tapi takde pulak k3s masak air guna cerek terbakar 

Gambar sekadar hiasan

Seorang lelaki telah mendedahkan realiti tugas seorang pegawai kesihatan yang akan mengambil sampel air setiap hari untuk mengesan sekiranya terdapat kandungan bakteria. Ini menunjukkan betapa negara kita menjaga kualiti rawatan air bagi memastikan kesejahteraan hidup rakyat.

Jika melebihi kadar tertentu, loji rawatan air akan ditutup

Budaya fearmongering sebab nak jual produk sangat tak beretika 

Seorang individu yang pernah menjalankan praktikal di sebuah syarikat air juga menyokong kenyataan tersebut.

Betul tu.. aku intern kat syarikat air.. buat water quality setiap 4 jam 

Sebenarnya air treatment dah bersih.. pipeline yg punca masalah 

Sumber: Twitter fikshai, rafidah72

[instagram-feed]