mistik Viral

Selepas Pantai Terengganu, Kini Labuan Pula ‘Dikunjungi’ Oleh Ribuan Obor-Obor

Selepas Pantai Terengganu, Kini Labuan Pula 'Dikunjungi' Oleh Ribuan Obor-Obor 1
Rasaflix

Sharing is caring!

Obor-obor merupakan satu spesies hidupan laut yang hidup secara berkumpulan. Walaupun ia tidak dikategorikan sebagai ancaman kepada manusia, tetapi orang ramai masih perlu berhati-hati dengan haiwan tersebut. Baru-baru ini tular di media sosial tentang penemuan bangkai obor-obor beracun di Pantai Timur Malaysia. Obor-obor api yang dikenali sebagai ‘Portuguese Man O war’ itu dikatakan mampu meragut nyawa manusia. Namun ketika penemuan hidupan laut tersebut sedang dikaji oleh pakar, pantai Borneo pula telah dikunjungi oleh obor-obor spesies lain.

BACA : Beracun Dan Tidak Selamat – Awasi Obor-Obor Karnivor Terdampar Di Terengganu

Selepas Pantai Terengganu, Kini Labuan Pula 'Dikunjungi' Oleh Ribuan Obor-Obor 2
Gambar sekadar hiasan

Fenomena jarang berlaku

Memetik laporan Bernama, Pantai Mawilla yang terletak di Labuan telah dikunjungi oleh ribuan obor-obor berwarna merah. Fenomena tersebut telah menimbulkan tanda tanya kepada orang ramai kerana ia agak jarang berlaku. Menurut pakar, obor-obor yang dikenali sebagai Crambione Mastigophora atau Sea Tomato itu masih tidak diketahui mempunyai racun berbisa atau tidak. Walau bagaimanapun mereka percaya bahawa haiwan tersebut masih boleh menyebabkan alahan dan mendatangkan kecederaan.


Selepas Pantai Terengganu, Kini Labuan Pula 'Dikunjungi' Oleh Ribuan Obor-Obor 3

Hanyut dari Laut China Selatan

Keadaan angin dan gelombang yang kuat di Laut China Selatan telah menyebabkan obor-obor tersebut terdampar di pantai. Menurut pakar dari Institut Penyelidikan Marin Borneo, hidupan laut tersebut merupakan spesies perenang yang lemah dan tidak dapat menahan alunan gelombang air. Selain itu, Pengarah Jabatan Perikanan Labuan juga menasihati orang ramai untuk tidak masuk ke dalam air berhampiran lokasi obor-obor tersebut terdampar.

Selepas Pantai Terengganu, Kini Labuan Pula 'Dikunjungi' Oleh Ribuan Obor-Obor 4


Selepas Pantai Terengganu, Kini Labuan Pula 'Dikunjungi' Oleh Ribuan Obor-Obor 5
Kredit foto : Bernama

Sumber : Bernama


Kisah Dunia Advertisement Slot

Sharing is caring!

Telegram