Inspirasi Santai

“Sedih Tengok”- Hadir Program Ebitlew, Tangisan Hiba 2 Beradik Buat Ramai Sayu

Sebut sahaja nama Ustaz Ebit Lew, pasti ramai akan terbayang tentang kelembut4n dalam pertuturan dan tingkah lakunya terutama sekali ketika berdakwah. Teknik dakwahnya mampu membuatkan sesiapa sahaja yang mendengar menghamburkan air mata, baik dari anak kecil, para remaja, golongan gelandangan mahupun orang dewasa. Di laman sosial, beliau rajin berkongsi video reaksi hiba masyarakat ketika mendengar dakwahnya.

BACA: [VIDEO] Tak Kisah Suap Anak-Anak Jalanan Makan, Ust Ebit Lew Buat Ramai Terharu

Seperti baru-baru ini, Ustaz Ebit Lew telah mengadakan satu program jelajah iaitu Program Kembara Intelek Dan Sahsiah 2019 (Prokids) yang diadakan di beberapa negeri di Malaysia sepanjang bulan Mac dan April. Program ini melibatkan peserta terdiri daripada pelajar dan belia remaja dari usia 9 hingga 17 tahun.

Setakat ini, baru dua negeri dijalankan iaitu di Putrajaya dan Pahang. Melalui Instagram pendakwah ini, beliau telah berkongsi video memaparkan reaksi sedih dua pelajar ini yang merupakan adik-beradik.

Adik ni baik beri tisu pada adiknya. Untung mak ayah anak ini

Dia berjanji bersama adiknya nak bawa mak ayah masuk syurga

Tangisan itu berharga jika kerana.. mak ayah

Tangisan dua kanak-kanak itu turut membuatkan ramai sebak. Di ruangan komen, ramai yang meluahkan rasa sedih mereka melihatkan reaksi pelajar tersebut. Tak kurang juga yang memuji Ustaz Ebit Lew kerana pandai menyentuh jiwa pendengar ketika berdakwah.

Rasa nak menangis pula.. saya dah tiada orang tua 

Bertuahnya ayah and ibu anak2 ni

Serius nangis.. adik2 ni sangat manis.. terima kasih ustaz

Sebak saya ustaz.. terlebih sedih tengok adik menangis 

Antara video lain yang turut dikongsikannya ketika program tersebut…

Menangis saya tiba-tiba…mak adik ni meninggaI, ayahnya pula tidak diketahui

View this post on Instagram

Menangis saya tiba-tiba. Semua orang menangis. Ustaz, mak saya meninggal masa saya kecil. Ayah saya tak tahu kemana. Saya tak pernah jumpa dia. Saya ada makcik dan pakcik yang jaga dan sayang saya. Ya Allah. Dia peluk saya kuat-kuat. Menangis sekuatnya di bahu saya. Saya tahu dia rindu ayah. Rindu arwahmaknya sangat. Sebak sangat ramai hadir semua menangis. Mereka beri semangat pada kawannya. Sedar nilai ibubapa anak-anak. Ustaz, saya nak buat dakwah jaga solat supaya dapat jumpa mak saya dalam syurga. Saya pun nak jumpa mak saya semula adik.Saya doakan adik tingkatan 3 ini jadi daie besar alim dan berjaya dunia dan akhirat.-ebitlew #prokidstour2019 #prokids2019 #1300orangPeserta #kl #piccputrajaya #esokKuantan #semuaNegeri #daftar www.transformjiwa.com

A post shared by Ebit Lew (@ebitlew) on

Sumber: IG ebitlew

[instagram-feed]