Inspirasi Realiti Hidup

“Sebelum Tambah Doktor Wanita, Ajar Lelaki Jadi Mithali Dulu…” – Prof Imelda

Sejak pembabitannya dalam rancangan Analisis Bersama Finaz Yunus di rancangan TV Al-Hijrah beberapa minggu yang lalu, nama Prof Imelda semakin menjadi perhatian dan sebut4n ramai. Selain berkongsi ilmu dan memberi pendedahan tentang topik d0ula ketika program tersebut, beliau yang juga konsuItan perbidanan dan s4kit puan di PPUM ini turut aktif di media sosial untuk berhubung dengan masyarakat.

BACA: “Patut Tengok Muka Sedih” – Prof Imelda Dedah Terima Hadiah & Sebak Sebelum Live

Sempena dengan hari wanita sedunia semalam, ada satu status Prof Imelda yang kembali dikongsi ramai iaitu peranan seorang suami kepada wanita yang sememangnya sibuk bertugas demi masyarakat seperti doktor. Menurut beliau, mereka ini juga harus diberikan pujian kerana memahami dan membantu kerjaya seorang doktor itu, termasuklah suaminya sendiri.

Lepas 10 hari kami bernikah, saya terus berkhidmat sebagai House Officer…

Suami yang selalu mengadu isteri balik lewat…mereka ada kumpulan sokongan juga

Banyak bersabar & pandai asuh anak…mereka lah suami mithali

Dalam pada itu, Prof Imelda turut menyeru masyarakat agar memahami realiti ini dahulu sebelum mencadangkan bilangan doktor wanita ditambah di h0spital. Jika para suami tidak mampu menyesuaikan diri dengan realiti ini, pastinya susah bagi seorang doktor itu untuk fokus pada tugas hakikinya pula.

Bantu kami bagi ceramah pada kaum lelaki supaya jadi suami mithali

Gambar sekadar hiasan

Kalau nak bantu wanita…sila bantu lelaki & berikan sokongan emosi

Sumber: FB Imelda Balchin