Cinta & Perhubungan Realiti Hidup Viral

Sebak! Kes Cuma 1 Dalam 30 Ribu, Ibu Kongsi Kisah Kehilangan Bayi Baru Lahir

Hati ibu dan ayah mana yang tidak sebak menanggung kehilangan anak yang baru saja dilahirkan ke dunia? Seharusnya, saat-saat seperti ini mereka sedang bergembira dan bersyukur meraikan kehadiran orang baru dalam keluarga, namun tidak bagi pasangan suami isteri ini. Melalui Facebook, seorang wanita menceritakan pengalaman pahitnya melihat anak yang baru sehari dilahirkan pergi menjemput panggilan Ilahi.

BACA: Gelar Ibu Buang Bayi ‘Sy*itan’, Netizen Sekolahkan Pihak Kerana Tidak Prihatin

Menurut wanita bernama Nurul Nadia ini, sebelum anaknya dilahirkan lagi doktor sudah dapat mengesan sesuatu yang tidak kena dengan bayinya ketika usia kandungan mencecah 27 minggu. Akibatnya, dia ditahan di w@d selama beberapa hari untuk mendapatkan pemantauan rapi sehinggalah tiba waktu untuk melahirkan.

Menurut doktor, anaknya itu tidak boleh bertahan lama akibat keadaan perutnya yang sudah bengkak dan juga ketiadaan air ketuban.

Peratus untuk awk hidup mmg tipis 

Dah 54 hari sejak keadaan awak tu.. strong baby!  

Pada 2 Disember lalu, wanita ini berjaya melahirkan bayinya secara normal. Pada waktu itulah doktor memberitahu bahawa anaknya itu mempunyai potter syndrome, yang merujuk kepada kegagalan fungsi buah pinggang pada janin yang masih dalam kandungan. Keadaan ini menyebabkan bayi tidak dapat hidup dalam tempoh yang lama, malah hanya bertahan dalam tempoh beberapa jam sahaja setelah dilahirkan.

Tak pernah dengar kan. 1 dalam 30000 kes ni. Bukan genetic

Maryam takde kidney, limpa dan salur najis. Kesian anak Ibu 

Pergilah Ibu redha.. tq Maryam untuk 24 jam yg ada

Ya, kes ini jarang sekali berlaku pada bayi di Malaysia dan siapa sangka, takdir telah menentukan bahawa nasib ini telah menimpa dia dan bayinya. Walaupun pahit untuk diterima, namun dia dan suami telah pasrah dan redha dengan ketentuan-Nya malah sudah bersedia daripada awal lagi.

Sumber: Facebook Nurul Nadia Ismail

like
2
love
2
haha
2
wow
38
sad
1
angry

Please enter an Access Token on the Instagram Feed plugin Settings page.