Semasa Viral

Sebak! 4 Kejadian Lem4s Dalam Seminggu, Bukti Kem4tian Tak Kira Waktu & Usia!

Kebelakangan ini, arus media massa sering melaporkan kejadian-kejadian lem4s yang berlaku di dalam negara melibatkan kanak-kanak dan para remaja. Lebih menyedihkan, kejadian menimpa mereka ketika sedang berlibur dan menikm4ti masa berkualiti bersama keluarga dan rakan-rakan. Namun malang tidak berbau apabila saat-saat gembira akhirnya bertukar tragedi apabila nyawa mereka ditarik sekelip mata.

BACA: [VIDEO]Detik Cemas 3 Beranak Diselamatkan Daripada Lem4s Dibawa Kepala Air

Gambar sekadar hiasan

Antara yang menjadi perhatian netizen di media sosial baru-baru ini adalah kejadian lem4s yang menimpa sebuah keluarga ini yang sedang berkelah di tebing sungai di Kampung Tanjung Pedu, Kedah sehingga meragut nyawa 3 ahli keluarga mereka.

Menurut laporan Harian Metro, keluarga ini sedang berkelah pada 7 Februari lalu sebelum 3 remaja terjun ke dalam sungai yang cetek untuk bermandi-manda apabila tiba-tiba air menjadi deras lalu menghanyutkan mereka. Melihat mereka terkapai-kapai, si datuk terus terjun untuk menyelamatkan namun tidak berjaya apabila dia turut dijumpai lem4s selepas beberapa jam operasi mencari dan menyelamat.

Tiba2 air datang terlalu deras.. menghanyutkan 3 drpd mereka 

Suami terus terjun.. tapi terus tenggelam

Antara yang terk0rban dalam kejadian itu adalah 2 beradik dan datuk mereka yang masing-masing berusia 16, 14 dan 65 tahun manakalah seorang yang terselamat adalah rakan kepada remaja terbabit.

Mangsa selamat dikenali sebagai Hanis, 14 tahun

Bahagian lain di batang Sungai Pedu, Kampung Tanjung Pedu

Kejadian lem4s kedua yang turut menggemparkan pengguna media sosial baru-baru ini adalah peristiwa yang berlaku di Tanjung Balau Kota Tinggi, Johor apabila seorang kanak-kanak berusia 8 tahun, Nurul Ain dilaporkan lem4s dibawa arus laut apabila tergelincir dari batu berhampiran pantai selepas bermain pasir bersama sepupu dan abangnya.

M4yat Ain dijumpai pada pukul 4.32 petang, dengan kedudukan kira-kira 100 meter dari lokasi mangsa terjatuh. Pada awalnya, keluarga mangsa dikatakan panik sehingga tidak memberitahu pihak b0mba dan membuat keputusan mencari mangsa dengan sendiri selama setengah jam.

Menurut abang Ain yang berusia 14 tahun, dia ternampak kaki Ain seperti ditarik ‘seseorang’ sehingga lem4s.

Di celah-celah batu.. nampak macam ada orang menarik Ain 

Tanjung Balau

Kejadian lem4s ketiga melibatkan seorang kanak-kanak lelaki, Mohd Zahid Irfan berusia 10 tahun dari Kulai, Johor yang dilaporkan hilang sebelum may4tnya ditemui terapung di tebing kolam tadahan air tapak pembinaan di sebuah taman perumahan.

Zahid dikatakan hilang lebih 24 jam pada 5 Januari setelah keluar bermain dan tidak pulang ke rumah semalaman, membuatkan ibunya membuat laporan p0lis. Walau bagaimanapun, perjumpaan may4t kanak-kanak itu tidak menunjukkan sebarang kewujudan unsur jenayah.

Difahamkan kawasan tersebut kerap diceroboh kanak-kanak 

Kejadian ke-4 yang berlaku di Dungun melibatkan warga Pakistan pada 6 Februari lalu juga telah mengejutkan orang ramai. Ketika kejadian, mangsa berusia 24 tahun sedang bermandi-manda di Pantai Petak Paka bersama 3 lagi rakan sebelum dipukul 0mbak besar lalu hilang daripada pandangan.

Bola hanyut ke tengah, mangsa berenang utk ambil.. tiba2 tenggelam timbul 

Gambar sekadar hiasan

Kejadian-kejadian yang berlaku sekaligus dalam seminggu ini ternyata menimbulkan perasaan sebak dan gerun pada orang ramai, kerana sesungguhnya kem4tian itu tidak mengenal usia dan waktu.

Ya Allah sehari dua ni byk sangat meninggaI akibat lem4s 

Tak pernah aku sesedih ni.. hati2 mandi sungai, pantai

Itulah kehidupan kita.. menunggu masa ajaI menjemput 

Seminggu ni byk betul kemaIangan.. tiba masa kita juga akan pergi 

Sumber: Facebook Harian Metro, kredit foto Harian Metro

[instagram-feed]