Realiti Hidup Semasa

“Saya Tak Mau Belajar, Nak Kahwin”- Budak 11 Tahun Sedih Pernikahannya Dihalang

Hasrat seorang kanak-kanak berusia 11 tahun untuk berkahwin dengan jejaka pilihannya tidak kesampaian selepas majlis akad nikah mereka diserbu pihak berkuasa pada Rabu lepas. Difahamkan keluarga dari Rohingya itu telah melanggar undang-undang berana bernikah di bawah umur serta menggunakan khidmat kadi yang tidak bertauliah. Mereka tahu tentang perkara itu tetapi memilih untuk teruskan kerana mengikuti amalan pada zaman Rasulullah SAW suatu ketika dahulu.

BACA: [FOTO] Gadis 18 Tahun Bernikah Dengan Atuk, Tapi Wajah Muramnya Jadi Perhatian

Menurut laporan Harian Metro, niat berkahwin datang daripada dirinya sendiri, dan bukan atas desakan atau permintaan daripada pihak keluarganya.

“Saya tak mahu belajar, saya mahu kahwin”

Menurut bapanya pula, dia merestui permintaan anaknya itu gara-gara bimbang dengan keselamatan Aishah. Dia selalu diganggu oleh kumpulan lelaki warga Rohingya yang lain, lebih-lebih lagi apabila semakin meningkat remaja. Selain itu, bakal suami anaknya yang berusia 21 tahun itu telahpun mempunyai simpanan yang cukup dan bekerja sebagai seorang buruh di Ipoh.

Meskipun Mahbub (bakal suami) agak kecewa kerana telah membelanjakan sejumlah besar duit, termasuklah membeli baju baru bagi tujuan tersebut, tetapi dia hanya akur sahaja dengan keputusan terbabit.

Gambar sekadar hiasan

Rata-rata netizen pula memberikan pelbagai respon pada ruangan komen portal berita berkenaan.

Kuat niat bapa nak jaga maruah anaknya…semoga diberi rahmat

Anak saya 12 tahun kuat main…yang ini dah pandai cakap pasal kahwin

Dah memang tradisi diorang macam tu…

Sumber: Harian Metro

[instagram-feed]