Realiti Hidup Santai Semasa

“Saya Tahu Abang Tak Selesa”-Dapat Penumpang Bangladesh, Lelaki Ini Buka Cerita

Pendatang warga Bangladesh yang berhijrah ke negara ini untuk bekerja sering dipandang rendah oleh sesetengah masyarakat dek kerana mereka dikatakan kotor dan berbau. Tapi siapa sangka di sebalik penghinaan yang dilemparkan, sebenarnya mereka mempunyai hati yang suci. Itulah yang dikongsikan oleh saudara Fadhli Sahar di Facebook miliknya sewaktu dia menjadi pemandu Grab.

BACA : Tiada Kaki Bukan Masalah, Kegigihan Rider FoodPanda Ini Sentuh Jiwa Ramai

Sebaik terpandang duit kertas bernilai RM50 dalam balang kaca membuatkan dia teringat akan penumpangnya kira-kira 3 tahun lalu. Menurutnya, seseorang pernah memberitahu supaya tidak menerima penumpang Bangladesh kerana risaukan akan bau mereka.

Pada waktu itu, dia sedang melalui kawasan sekitar Sunway dan mendapat pesanan daripada penumpang dengan tambang yang agak tinggi iaitu RM40.

Setibanya di lokasi untuk mengambil penumpang, dia terlihat 3 orang warga Bangladesh sedang menunggu dan melambai ke arahnya dengan memakai uniform pengawal keselamatan. Sebaik dia bersetuju, mereka cepat-cepat membuka pintu dan duduk di belakang.

“Abang, boleh hantar kami ka?”

Gambar Sekadar Hiasan

Dari saat mereka masuk keretanya, dia terpaksa menahan nafas dan tukar semula aircond mode namun tidak berhasil lalu buka sedikit tingkap untuk udara segar masuk. Kebiasaannya dia akan berborak dengan penumpang tapi tidak pada kali ini kerana sedikit terganggu menyebabkan salah seorang daripada Bangladesh itu memandangnya.

“Are you OK boss?”

“Kami panggil 3 Grab sebelum abang. Semua cancel booking bila nampak kami”

Sampai saja di lokasi, seorang daripada mereka memberinya not RM100 dan tidak mahu menerima sebarang baki menyebabkan dia terkejut.

“Abang simpan. Saiya tahu abang tak selesa sama kami tadi..”

Tambahnya lagi, kebanyakan rakyat Bangladesh telah banyak mengajarnya tentang kehidupan. Walaupun mereka adalah pendatang, tapi mereka juga manusia biasa yang mempunyai perasaan.

Sumber : FB Fadhli Sahar