Semasa Viral

“Saya Cuma Pantau..” – Dituduh Sebar Gambar Di Gr0up P*rno, Ini Penjelasan Guru

Minggu lepas, tular di laman sosial Twitter tentang isu melibatkan seorang guru sekolah menengah yang dikatakan telah menyebar foto seorang gadis berbangsa Cina di sebuah group Telegram ‘dewasa’. Pendedahan tersebut telah dilakukan oleh gadis itu sendiri kerana teraniaya digelar sebagai ‘pel4cur’ oleh guru berkenaan. Bukan itu sahaja, laporan p0lis turut dibuat ekoran terdapat beberapa orang pelajar yang turut mendakwa pernah ‘diganggu’ oleh guru terbabit.

BACA: “Pintu Reput Pun Masih Nak Tutup”- Guru Dedah Ragam Murid, Ujian Di Pedalaman

Setelah hebat dikecam ekoran pendedahan daripada gadis itu, guru lelaki yang terpalit dengan k0ntroversi itu akhirnya tampil memberi penjelasan. Dikenali dengan nama Cikgu Saufi, lelaki ini berasa marah dan tidak berpuas hati dengan tuduhan yang dilemparkan. Menurut guru yang berusia 33 tahun itu, seluruh insiden itu hanyalah salah faham semata-mata.

Ketika dihubungi oleh sebuah portal hiburan, guru itu menjelaskan bahawa dia berada dalam group Telegram ‘dewasa’ itu bertujuan untuk memantau senario yang semakin membimbangkan dalam kalangan masyarakat hari ini.

Apabila ditanya mengenai gambar Serena yang dikongsi dalam grup tersebut, Cikgu Saufi bagaimanapun tidak menyatakan alasan yang kukuh. Sebaliknya dia menegaskan bahawa ayat “pel4cur bayar admin” hanyalah cuma respon kepada perbualan sebelumnya, dan bukanlah sebagai kapsyen pada foto tersebut.

Cikgu Saufi turut memberitahu bahawa dia tak mengenali langsung dengan Serena dan pernah cuba untuk berbincang mengenai salah faham tersebut. Namun perkara itu tidak kesampaian selepas gadis itu ‘block‘ dirinya di laman Twitter.

Walaupun laporan p0lis telah dibuat daripada pihaknya, Cikgu Saufi berasa tertekan kerana isu tersebut telah menjejaskan hubungannya bersama keluarga. 

Cikgu Saufi turut memohon agar semua pihak berhenti mengecam dirinya dan berharap salah faham ini dapat diselesaikan dengan secepatnya.

Sumber: mstar, Twitter qianxing_

[instagram-feed]