Inspirasi Semasa Viral

Saintis Muda Buktikan Kemampuan Malaysia Setanding Dunia

Saintis Muda Buktikan Kemampuan Malaysia Setanding Dunia 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Saintis Muda Buktikan Kemampuan Malaysia Setanding Dunia 2

“Kejayaan LIGO ini boleh menang Hadiah Nobel. Gembira dapat tahu ada rakyat Malaysia terlibat. Tahniah, Hafizah!,” (Malaysiakini, 17 Februari 2016).

Begitulah di antara kata-kata pujian di atas kejayaan Hafizah Noor Isa yang dikongsi di status akaun facebook milik Prof. Dr. Shahidan Radiman, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Bukan itu sahaja, nama Hafizah turut menjadi perbualan dikalangan para akademik sejurus petikan kajian saintifik yang telah dibuat oleh beliau mendapat perhatian Prof. Madya Dr. Hishamuddin Zainuddin, profesor fizik dari Universiti Putra Malaysia (UPM) di laman facebooknya.

“Perkara-perkara kecil seperti ini menjadikan kita gembira,” kata Hishamuddin merujuk kepada petikan Malaysiakini).

Screen Shot 2016-02-18 at 3.08.31 PM

Kejayaan anak muda ini membuktikan bahawa Malaysia juga mampu melahirkan para saintis yang hebat dan terkemuka dunia. Hafizah merupakan antara sekumpulan saintis yang menjalankan kajian berhubung gelombang graviti berteraskan kepada teori yang digunapakai oleh Albert Einstein.

Penemuan bersejarah Khamis lalu itu yang diketuai oleh Laser Interferometer Observatory Gravity-Wave (LIGO) mendapat liputan utama seluruh media antarabangsa. Hafizah merupakan antara 1004 orang penulis yang terlibat secara langsung di dalam kajian tersebut.

Kertas kerja bertajuk “Observation of Gravitational Waves from a Binary Black Hole Merger” menjadi perbualan hangat seluruh dunia minggu lalu menyaksikan kesahihan kajian utama teori “Relativity” yang pernah dibuat Albert Einstein.

Saintis Muda Buktikan Kemampuan Malaysia Setanding Dunia 3

Kata Ahli Fizik Terkemuka, Stephen Hawking kepada BBC:

“Ia secara langsung mengesahkan kewujudan gelombang gravitational,” sepertimana petikan Malaysiakini.

Menurut Stephen Hawking, ia hanyalah sebahagian daripada butik penemuan ramalan teori Einstein.

Bekas penuntut Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) ini  kini, merupakan merupakan pelajar Ijazah Doktor Falsafah (PhD) di University of Glasgow, Scotland, UK di bawah Institute of Gravitational Research.

Menurut laman web LIGO, penuntut yang berasal dari Machang, Kelantan ini terlibat dalam projek gelombang grativiti melalui eksperimen GEO600. Kerjasama yang dijalankan oleh sepasukan saintis dari Jerman dan British melalui eksperimen GEO600, menganalisis data dari peranti ia dibina untuk mencari sinaran graviti daripada sumber fizik alam (Malaysiakini).

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Instafamous Tunjuk Pampers Anak Sepah Dalam Rumah-“Istighfar Tengok Video Ni”
🔥[VIDEO] “Respect Orang Sis”-Wanita Cantik Ini Menangis Ditegur Badan Tak Slim
🔥[VIDEO] Ditalak Hamil 9 Bulan, Wanita Sound Bekas Suami Tak Datang Akikah Anak

Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram