Semasa

Remaja Tergamak Tutup Mulut Bayi Guna Tuala, Sumbat Dalam Beg & Buang !

Kejadian buang bayi dalam kalangan masyarakat kita pada hari ini bukanlah sesuatu yang baru dan kebanyakannya melibatkan para remaja. Walaupun pelbagai langkah diambil untuk membanteras isu ini namun masih menemui jalan buntu kerana tetap berleluasa. Semalam, pekerja di Alam Flora menemui seorang may@t bayi perempuan itu ketika sedang memasukkan sampah ke dalam lori dari tempat rumah sampah di Blok D kuarters penjawat awam di Presint 18, Putrajaya, semalam.

BACA : Nak Tahu Siapa Santau Kita? Ikuti Kaedah Yang Diajar Ustaz Ini

Ekoran daripada insiden ini, seorang gadis dan teman lelakinya berusia 17 tahun telah ditahan pihak p0lis apabila mereka bertindak membuang bayi tersebut ke dalam lori sampah yang terletak di kawasan perumahan.

Menurut pihak p0lis, siasatan mendapati bayi berkenaan telah dilahirkan pada 6 Februari yang lalu kira-kira jam 11.30 pagi oleh remaja perempuan terbabit.

P0lis menahan bapa remaja perempuan berkenaan

Guna tuala tutup mulut, balut badan dgn selimut & sumbat dalam beg

“Plastik sampah yang berisi bayi perempuan itu dibuang sendiri oleh bapa suspek ke rumah sampah di kawasan berdekatan perumahan mereka. May@t bayi perempuan berkenaan dibawa ke H0spital Putrajaya untuk bed@h siasat”

K3s disiasat mengikut S3ksyen 318 Kanun Kes3ksaan kerana telah menyembunyikan kelahiran bayi dengan membuangnya. Sekiranya mereka disabitkan kesalahan boleh dihukum penjara maksimum 2 tahun atau denda ataupun kedua-duanya sekali.

Pihak p0lis turut menasihati ibu bapa sentiasa memantau setiap pergaulan dan pergerakan anak masing-masing agar tidak terbabit dengan segala gejala negatif ataupun anasir yang tidak baik. Kejadian ini telah mencetuskan kemarahan rata-rata netizen.

Kau bungkus bayi macam bungkus makanan jaa..

Manusia iblis..gamaknya buang bayi sendiri

Baguslah tu bapak perangai macam haram jadah

Geram bacanya! Bayi tak berd0sa diperlakukan kej@m

Sanggup kau tutup mulut bayi tu dan bungkus..

Laporan berita remaja buang bayi di rumah sampah

Sumber : Facebook Harian Metro & BuletinTV3 Official

[instagram-feed]