Hiburan

Rasa Loya & Tak Selesa, Elfira Kongsi Detik Sukar Berpuasa Ketika Hamil

Pada bulan lalu, pelakon kecil molek Elfira Loy atau lebih mesra disapa El mengumumkan satu berita gembira bahawa dia kini sedang hamil selepas 4 bulan mendirikan rumah tangga dengan pilihan hatinya iaitu Muhammad Faris Khairol Anuar. Seperti umat IsIam yang lain, El turut menjalani ibadah puasa walaupun dia sedang berbadan dua dan berhadapan dengan pengalaman sukar.

BACA : “Cantiknya Mommy To Be” – Makin Berseri Sejak Hamil, Elfira Loy Dipuji Netizen

Hal ini kerana El mengatakan bahawa dia cuba untuk bertahan walaupun badannya rasa kurang selesa, kembung perut, dan l0ya. Perkara itu dikongsikan sendiri oleh pelakon berusia 25 tahun itu di IG story miliknya.

Okay, hari ini hari pertama saya cuba untuk berpuasa. Memang agak sukar sebab rasa l0ya, munt4h angin, & tak selesa sangat.

Tak tahu nak terangkan macam mana rasa tu tapi cuba, jadi saya tidur sekejap, bangun masak dah berbuka. Masa berbuka memang rasa nak pengsan tak boleh masuk makanan. Tapi alhamdulillah sekarang saya rasa macam nak makan lagi. Alahan ni ikut nasib kot, tapi El selalu saja tahan.

Tambah El, doktor ada memaklumkan kepadanya bahawa tidak ada masalah untuk ibu hamil berpuasa pada bulan Ramadan ini. Namun begitu, El turut memberitahu yang dia berhadapan dengan cabaran untuk mendirikan solat terawih pula pada sebelah malamnya.

Puasa setahun sekali je. Bila suami ajak solat bersama dan you beritahu penat tapi dia ajak saja. Jadi ia memotivasikan saya untuk kuatkan dan solat. Solat terawih tu jadi satu cabaran buat saya. Semalam pergi belakang s4kit sangat dan rasa tak selesa macam mengah.

Sumber : Mstar IG Elfira Loy