Semasa

Punca Kematian Adik Thaqif Akhirnya Didedahkan

Punca Kematian Adik Thaqif Akhirnya Didedahkan 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Masih ingat lagi tak pada adik Thaqif yang dikatakan meninggal dunia akibat didera oleh warden asramanya? Berbulan perkara itu berlaku dan kini akhirnya punca kematian adik Thaqif diketahui.

Memetik laporan Harian Metro, pada 26 April lalu, Malaysia turut bersedih atas kematian allahyarham Mohamad Thaqif Amin Mohd Ghaddafi, 11. Punca kematian adik Thaqif kini didedahkan iaitu meninggal berpunca daripada penyakit kencing tikus (Leptospirosis).


Punca Kematian Adik Thaqif Akhirnya Didedahkan 2

Datuk Dr Noor Hisham Abdullah iaitu Ketua Pengarah Kesihatan berkata penyakit itu  menjadi punca adik Thaqif meninggal, dan bukannya pada trauma atau kecederaan.


“Ia dirumitkan dengan keadaan kulit nekrosis dan pembentukan bekuan darah mikro (microthrombi) di seluruh saluran darah yang mengakibatkan perubagan warna kulit dan seterusnya membabitkan kegagalan organ untuk berfungsi”, ujarnya.

Menurut laporan bedah siasat yang dikeluarkan pada 5 Julai, akhirnya punca kematian adik Thaqif diketahui selepas proses bedah siasat telah dilakukan pada hari yang sama arwah meninggal.

“Beberapa sampel tisu dan darah diambil dan dihantar ke Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) dan juga ke Jabatan Kimia bagi tujuan analisa”, katanya.

Susulan kematian adik Thaqif, satu pertubuhan khas telah ditubuhkan iaiti Jawatankuasa Khas siasatan dan diberikan tugasan untuk menyiasat kematian arwah. Dalam masa yang sama, Datuk Kamarul Zaman Mamat yang memegang jawatan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Johor berkata merujuk laporan kesihatan, pihaknya sedang mengemaskini kertas siasatan.


“Polis juga akan mendapat arahan lanjut daripada Timbalan Pendakwa Raya” ujarnya.

Punca Kematian Adik Thaqif Akhirnya Didedahkan 3

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Lana Nordin Persoal DG Hisham & Petugas Tanpa PPE, Staf KKM Dedah Hal Sebenar
🔥Malam Aidiladha Tahu BFF Ngumpat Berjemaah, Nana Difitnah Akui Emosi Terganggu
🔥[VIDEO] Dah Jatuhkan Talak 3, Lelaki Gigih Panjat Pagar Nak Jumpa Bekas Isteri

Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram