Fesyen & Gaya Hidup Hiburan Inspirasi

Peserta Dewi Remaja Hitam Macam Africa? Netizen ‘Basuh’ Remaja Otak Sempit

Cantik itu subjektif. Namun masyarakat hari ini sudah meletakkan satu standard bahawa kecantikan itu hanya dimiliki oleh mereka yang mempunyai kulit wajah putih melepak. Seorang peserta Dewi Remaja 2018, Sharifah Haneesya, 18 bagaimanapun membuktikan bahawa warna kulit gelap semulajadi yang dimilikinya tidak menghalang dia menceburi industri ini malah terpilih menjadi finalis Dewi Remaja.

BACA: “Buang Masa..”Selamba Kutuk Peserta Dewi Remaja, Michael Ang Jadi Tumpuan

Malah sebelum bergelar finalis Dewi Remaja lagi, Hanee telah berjaya menempatkan dirinya dalam industri seni sebagai pelakon pembantu dan juga sering sibuk dengan kerjaya sebagai model walaupun berkulit gelap.

Melalui Instagramnya baru-baru ini, Hanee memberitahu bahawa dia telah menerima satu DM daripada seorang remaja perempuan yang masih bersekolah. Dalam mesej tersebut, remaja itu telah mencemuh dirinya hitam seperti orang Africa.

Kulit hitam nilah akak boleh cari rezeki utk family 

Hanee telah memberikan responnya terhadap DM tersebut melalui sebuah kapsyen. Menurutnya, dia berbangga memiliki warna kulit gelap seperti itu kerana dengan ciri-ciri itulah dia boleh mencari rezeki bagi membantu keluarganya. Dia juga tidak mengambil kisah dengan segala kutukan dan mengambil sikap berdiam diri dengan tidak membalas segala mesej-mesej  seperti itu.

Di ruangan komen, ramai yang memuji dirinya cantik dengan caranya yang tersendiri. Malah, mereka turut menganggap ciri-ciri yang dimiliki Hanee adalah sangat unik dan seperti model bertaraf antarabangsa.

Mula2 tgok Hanee ingat model antarabangsa 

U cantik kot! Beautifully & perfectly created 

Selain itu, ruangan komen di kapsyen tersebut turut dibanjiri dengan komen-komen hentaman terhadap remaja berkenaan yang dianggap mereka sebagai golongan BBNU (budak baru nak up) dan berotak sempit.

Mentaliti manusia.. asal hitam je negro, putih je cantik 

Die mmg b*dohlah.. mentaliti zaman skrg teruk betul

Budak sekolah.. tak belajar moral/sivik 

Alahai BBNU. Dlm kepala cantik tu kalau putih je 

Sumber: IG haneesyahanee