Viral

“Pertama Kali Sertai Sukan..” – Viral Murid Lari Lawan Arus, Cikgu Buka Cerita

Baru-baru ini viral satu video berdurasi 1 minit memaparkan seorang murid perempuan yang menyertai acara larian secara berlawanan arah berbeza dengan peserta lain. Gelagat lucu murid ini telah menjadikan suasana sukan sekolah itu kelam-kabut dan juga menghiburkan para netizen di media sosial sebaik video tersebut dikongsikan oleh gurunya di Facebook sehingga menjadi viral.

BACA : [FOTO] Adakan PRK Di Sekolah Sempena Hari Guru, Para Pelajar Ini Curi Tumpuan

Sukan hari tu punya cerita.. perhatikan saat ke 45

Video memaparkan gelagat spontan Aishah Long@Rudy yang merupakan murid tahun 1 Sekolah Kebangsaan (SK) Pos Kuala Mu, Sungai Siput, Perak itu dirakam pada 18 April lalu sempena kejohanan olahraga sekolah itu.

Kredit Foto : Mstar

Menurut Megat Asrul Megat Mohamed Yusof iaitu Guru Penolong Kanan (GPK) Pentadbiran SK Pos Kuala Mu, Aishah merupakan anak orang Asli Temiar ini sebenarnya tidak terlibat dengan acara 4X50 meter itu pada awalnya.

Gantikan tempat kawan demam

Kebetulan murid tahun 1 bercampur dengan murid tahun 2. Aishah pula pertama kali menyertai sukan sekolah, lepas tu pula kena gantikan kawan dia. Mungkin telah timbul kekeliruan.

Tambah Megat Asrul yang telah mengajar selama 19 tahun di sekolah itu, dia dan rakan setugasnya yang lain tidak menyangka bahawa Aishah akan bertindak sedemikian.

Cikgu tak ramai untuk guide

Kredit Foto : Mstar

Memang murid tahun 1 di sini kurang fasih berbahasa Melayu kerana bahasa Temiar merupakan bahasa utama mereka. Jadi, cikgu tidak boleh membiarkan mereka jika mereka tak faham arahan.

Larian terpaksa dibatalkan

Walaupun dia kalah tapi dia tetap dapat hadiah sebab kita hanya 3 rumah sukan saja. jadi tidak timbul sebarang masalah. Rumah sukan dia dapat nombor 3.

Terpinga2 larian dihentikan

Pada masa sama, lelaki berbaju putih iaitu Mohd Rassidee Mohd Rasid yang mengejar Aishah dalam video itu juga berkongsi momen melucukan itu hadir atas jemputan sekolah tersebut.

Lari memang all out siap dengan mimik muka bersungguh

kredit Foto : Mstar

Aishah tak tahu pun berlari arah bertentangan salah…

Sumber : Mstar