Inspirasi

Pernah Tak Boleh Tulis, Penghidap Skoliosis Raih Keputusan Cemerlang Dalam SPM

Pernah Tak Boleh Tulis, Penghidap Skoliosis Raih Keputusan Cemerlang Dalam SPM 1
Rasaflix

Sharing is caring!

Bagi setiap pelajar yang menduduki peperiksaan SPM pada tahun lepas pastinya menantikan saat-saat menerima keputusan mereka pada hari ini. Ada antara calon tersebut terpaksa mengharungi pelbagai rintangan untuk menduduki peperiksaan itu. Namun ia bukanlah penghalang untuk mereka untuk mendapat keputusan cemerlang seperti seorang pelajar dari Sekolah Berasrama Penuh Integrasi (SBPI) ini. Dia telah mendapat Anugerah Kategori Pelajar Terbaik SPM Berkeperluan Khas oleh Jabatan Pendidikan Negeri Selangor.

BACA : Pelajar Tak Ada Rezeki Lihat Result SPM, Tapi Sempat Mengucap Waktu Temui Ajal

Pernah Tak Boleh Tulis, Penghidap Skoliosis Raih Keputusan Cemerlang Dalam SPM 2
Kredit foto : Berita Harian

Hidap Skoliosis sejak 5 tahun lalu

Memetik laporan Berita Harian, Nabila Irdina menghidap komplikasi fizikal kekal sejak lima tahun lalu. Tulang belakangnya yang membengkok menyebabkan dia terpaksa merasa tidak selesa apabila duduk dan menulis terlalu lama. Selain itu gadis tersebut juga dikatakan sukar untuk bernafas dan kerap merasa letih. Walau bagaimanapun itu tidak menghalang gadis tersebut untuk memperoleh keputusan 12 A dalam SPM. Irdina turut mengucapkan terima kasih kepada rakan-rakan asrama yang banyak membantu dirinya sepanjang berada di sana.


Pernah Tak Boleh Tulis, Penghidap Skoliosis Raih Keputusan Cemerlang Dalam SPM 3

Pernah Tak Boleh Tulis, Penghidap Skoliosis Raih Keputusan Cemerlang Dalam SPM 4
Kredit foto : Berita Harian

Guru beri sumbangan besar

Menurut Irdina, budaya kekeluargaan yang dipraktikkan antara gadis tersebut dengan tenaga pengajarnya itu turut memberi sumbangan besar terhadap kejayaannya itu. Kata-kata harapan yang diberikan oleh gurunya setiap hari telah membangkitkan semangatnya untuk terus belajar. Selain itu, kesanggupan gurunya untuk meluangkan masa sehingga lewat malam bagi membantu dia dan rakannya mengulang kaji turut menjadi faktor.

Pernah Tak Boleh Tulis, Penghidap Skoliosis Raih Keputusan Cemerlang Dalam SPM 5
Gambar sekadar hiasan

Gigih berusaha dan miliki semangat tinggi

Gadis tersebut turut memberikan tips kejayaannya kepada pelajar lain. Dia berkata setiap orang boleh berjaya sepertinya jika memiliki semangat yang tinggi dan gigih berusaha. Dia juga berkata aturan jadual hariannya yang tersusun memudahkan dirinya untuk mengulang kaji pelajaran dengan mudah. Walau bagaimanapun, doa ibu bapa merupakan sumbangan utama dalam pencapaiannya itu.

Pernah Tak Boleh Tulis, Penghidap Skoliosis Raih Keputusan Cemerlang Dalam SPM 6

Pernah Tak Boleh Tulis, Penghidap Skoliosis Raih Keputusan Cemerlang Dalam SPM 7
Gambar sekadar hiasan

Sumber : Berita Harian


Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.


Samsung Galxy note 20
Portal Cari Jodoh Muslim

Tonton Video Pilihan

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram

Kisah Dunia Nak cerita viral & trending setiap hari? Tidak Ya