kesihatan Realiti Hidup

Period Tak Teratur & Pernah Disihir, Suami Sebak Dapat Surprise Isteri Hamil

Period Tak Teratur & Pernah Disihir, Suami Sebak Dapat Surprise Isteri Hamil

Sharing is caring!

Tak dinafikan sesetengah wanita berdepan dilema jika mengalami masalah kitaran haid tak sempurna. Sama ada period tak datang pada waktu sepatutnya ataupun selalu overflow, boleh jadi tak keruan fikirkan segala macam ‘masalah dalaman’ yang mungkin melanda. Paling dirisaukan adalah jika tak mampu berikan zuriat kepada suami serta cucu buat ibu bapa.

BACA: Nyaris Gagal Diselamatkan, Baca Pengalaman Ibu Tak Sedar Hamil Luar Rahim Ini


Period Tak Teratur & Pernah Disihir, Suami Sebak Dapat Surprise Isteri Hamil

Period tak normal sampai dah kahwin…pernah non stop sampai 3 bulan

Itulah yang berlaku kepada usahawan dan Instafamous Aishah Hijanah sepanjang hidupnya walaupun telah mendirikan rumah tangga. Sejak kecil lagi, dia telah menghidap angin pasang atau hernia yang agak serius hingga melalui operation. Wanita berusia 22 tahun itu kemudiannya mengalami masalah kitaran haid yang tak terkawal apabila selalu overflow hinggalah berkahwin. Walaupun keluarganya telah ikhtiar segala bentuk rawatan, tapi belum berjaya dipulihkan.

View this post on Instagram

MY JOURNEY PART 1 _ Aisyah throwback balik gambar ni. This is the HERO of my life. Waktu kecil dulu, Aisyah ada masalah Hernia. So bila menangis je akan ada changes dekat bahagian yg sakit _ So pergilah berubat. Dah macam-macam ubat, tapi still x sembuh juga. Lastly, pergi hopsital & Dr minta operate. After dah operate, semuanya jadi normal balik, Alhamdulillah _ But, bila dtg period, jadi masalah. Period tak stabil, kadang tu lebih 15 hari. Pernah byk kali terjadi, period non stop sampai 3 bulan. Tak tahu apa puncanya. Jumpa Dr dekat klinik biasa, then Dr bagi pil perancang kehamilan utk regulate kan balik menstrual cycle. But still tak menjadi juga. Kesian umi, byk berhabis duit. Setiap kali pergi klinik mesti naik teksi. Zaman dulu tak ada grab. So byah duit umi keluar utk masalah dalaman Aisyah _ Then, we went to hospital pakar & jumpa the best Dr there. Lama tunggu, setiap kali nk jumpa Dr mesti 3 jam tunggu. Because it’s private hospital, so setiap kali consult Dr mesti RM 300 akan habis. And sama juga, Dr bagi pil perancang utk stabil kan balik. Masalah period Aisyah ni Dr kata puncanya drpd masalah hormon. Thats why tak stabil. But, makan pil perancang pun masih tak ada kesan juga _ So, Aisyah ckp dekat umi, stop lah jumpa Dr dah. Sbb umi bukan byk duit sgt, lagipun duit nk guna utk belanja sekolah lagi. Byk habis duit dah pergi klinik, hospital. Then, Aisyah cuba jaga pemakanan but still period pun tak normal sampailah kahwin. Bila pergi scan, mmg tak ada cancer ataupun masalah dekat reproductive system. So Dr assume itu cuma masalah hormon shj _ Sebelum kahwin lagi, Aisyah dah bagitahu Alif siap2 yg Aisyah ada masalah period unstable, also the family pun tahu yg umi Aisyah tunggu Aisyah lama _ My mum is the truly hero. Dia cuba sedaya upaya utk bagi Aisyah sihat, especially bila anak perempuan ni lagi kena pantau. Takut ada masalah dalaman. Umi tunggu Aisyah almost 12 years utk anak sulung. She’s so strong, walaupun sakit tapi masih nak yg terbaik utk anak dia. Im so proud of her. She’s one in a million! Thats why, never compare mak kita dgn org lain. Selagi kita boleh berbakti, all out for our parents

A post shared by AISYAH HIJANAH (@aisyahhijanah) on

Pernah sangka haid terlampau…rupanya ada ‘benda’ bersarang dalam rahim

Tak cukup dengan itu, Aishah mendedahkan dirinya pernah terkena sihir hingga menyebabkan ada sesuatu ‘bersarang’ di rahimnya. Selain pernah didatangi mimpi yang pelik dan menakutkan, hubungannya bersama suami turut semakin renggang penangan buatan orang tersebut.


View this post on Instagram

Bismillahirrahmanirrahim, I dont know where to start, but let me thank family, followers, friends sama ada yg kenal ataupun tidak & semua yg tak putus beri nasihat, tips & kata semangat. Bersyukur sgt Allah kenalkan Aisyah dgn kalian semua. Alhamdulillah Aisyah dah pulih slowly. Alhamdulillah byk benda yg Aisyah belajar & nampak kesungguhan Ummi & suami yg betul-betul jaga Aisyah. _ Okay jom kita start. Firstly, kepada rakan-rakan perempuan, Aisyah nasihatkan kalian utk berjaga-jaga dgn siapa kalian berkawan. Before this, I went through a lot of relationships. Sebelum hijrah, Aisyah kenal dgn beberapa org lelaki utk dijadikan suami. Tapi, semuanya tak menjadi, mungkin bukan jodoh. Perkahwinan Aisyah & Alif pun bukan disebabkan Aisyah yg suka, tapi dgn redha Ummi Aisyah. _ Hati-hati dgn sesiapa yg kalian berkawan. Tak kira perempuan atau lelaki. Sebaiknya ambil tahu siapa keluarga & insan yg kalian kenal. Mungkin ini pengajaran yg Allah nak Aisyah belajar & sebarkan. _ ‘Benda’ yg dihantar kpd Aisyah ni actually sudah hampir setahun lebih. To be exact, sebelum kahwin lagi dia dah hantar. Cuma, Aisyah sendiri tak perasan. Okay, girls, get ready kalau petanda ni ada pada korang. Drpd sebelum kahwin, Aisyah ada masalah haid & istihadhah yg terlampau extreme. Kadang tu, Aisyah pun pening mana satu haid, mana satu istihadhah. Bila jumpa doktor, mesti doktor bagi pil perancang, utk smooth kan balik kitaran haid. Walaupun dah makan pelbagai jenis ubat, kitaran haid masih tak teratur & darah makin menjadi-jadi _ Aisyah tak pernah kena rasuk ataupun buatan org sebelum ni, so sgt mudah benda halus ni nak masuk dlm badan. Satu lagi perangai Aisyah, Aisyah sgt suka tgk cerita hantu. Tak takut langsung. Aisyah dpt tahu yg kena buatan org pun lepas tgk wayang cerita Makmum. Setiap kali tgk cerita seram, Aisyah akan tunggu part hantu. Teringin nak tgk mcm mana rupa hantu. Kadang tu, tak tahu kenapa teringin sgt nk tgk hantu. Jap, caption limit. Nanti Aisyah sambung lagi next part

A post shared by AISYAH HIJANAH (@aisyahhijanah) on

View this post on Instagram

Untuk korang yg belum baca lagi part 1, Aisyah recommend korang baca supaya korang tak salah faham. Sambung jom. Bila nak masuk bilik, kadang tu terasa macam bulu roma naik satu badan. Tapi still positif, mungkin Aisyah je yg fikir lebih. _ Ramai yg ingat benda ni dihantar lepas kahwin, tapi rupanya drpd sebelum kahwin lagi dah bersarang dalam rahim. Selama ni ingatkan masalah hormon, rupanya ada benda yg bersarang dlm rahim. Dah 5 kali Aisyah try check kehamilan , dan semuanya gagal. Of course, Aisyah pun rasa sedih sbb kawan lain semua dah pregnant, Aisyah ni masih ada masalah lagi. Korang bayangkanlah, macam mana nak pregnant kalau dah darah keluar 2 bulan non stop? Waktu subur pun tak boleh nak estimate. Kebetulan sebelum ni Alif dah 2 kali mimpi ular hitam. Aisyah pun pernah mimpi ular sekali Kitaorg dah pelik, tapi husnudzon lagi _ Then, makin lama Aisyah rasa macam badan makin sakit. Tak tahulah kenapa. Just think positif, mungkin Aisyah yg selalu sibuk, sbb tu badan sakit-sakit. Dah hampir setahun lebih, Aisyah rasa tak selesa pakai tudung kalau terlalu lama. Kepala Aisyah akan sakit teramat. Nak kata anak tudung ketat, tak pula. Kadang tu, baru je pakai tudung, tapi bila keluar rumah, terus sakit. Setiap kali pening tu mesti rasa nak muntah. Banyak kali Aisyah nak termuntah sbb pening kepala yg terlampau. _ Before pergi China utk Hijanah Haul, Aisyah memang byk sgt kerja. Meeting tak habis, pergi talk lagi. Pinggang Aisyah rasa mmg sakit sgt. Mcm nak tercabut! Aisyah belum pernah kena lagi sakit pinggang mcm ni. sampai kan, nak duduk pun rasa tak sedap. Setiap kali bangun tidur, belakang badan mesti rasa lebam & kesan kena cubit kuat. Setiap masa rasa mcm ada org perhati. Masa kat China ni la kawan Aisyah nampak ada kelibat hitam dekat Aisyah sepanjang masa. Waktu ni Aisyah x percaya, tapi kawan Aisyah memang paksa suruh berubat. Badan Aisyah pun makin hari makin sakit _ Sorry, Aisyah nak cerita sampai habis tapi caption limit. Ada masa Aisyah sambung balik okay

A post shared by AISYAH HIJANAH (@aisyahhijanah) on

Period Tak Teratur & Pernah Disihir, Suami Sebak Dapat Surprise Isteri Hamil

Mujur rezeki hamil anak tiba jua…suami sebak & speechless habis (minit 1:18)

Namun perancangan Allah itu sangat hebat, dia akhirnya telah disahkan hamil sejak 4 bulan yang lalu. Perkara itu didedahkan menerusi sebuah video kejutan kepada suaminya Alif sewaktu mereka berada dalam kereta. Pemuda berkenaan lantas memeluk isterinya di samping speechless dan menangis gembira sebaik dimaklumkan bakal menjadi seorang ayah.

Sumber: YouTube & IG aisyahhijanah


Nak cerita lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia di https://t.me/kisahdunia

Sharing is caring!

Facebook

Telegram