Semasa Viral

Penjara Tiga Hari, Denda RM1500 Tumbuk Bekas Isteri

Penjara Tiga Hari, Denda RM1500 Tumbuk Bekas Isteri 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Mahkamah1

Kuala Lumpur : Seorang lelaki berusia 30-an dikenakan hukuman penjara selama tiga hari dan bayaran denda sebanyak RM1,500 apabila dia menumbuk bahagian mata kanan bekas isterinya di Mahkamah Majistret hari ini. Hukuman itu dijatuhkan oleh Majistret Mohd Rehan Mohd Aris ke atas tertuduh Ahmad Faizal Azman, 30 tahun selepas dia mengaku mencederakan bekas isterinya, Ku Norzainun Imam Asmawi, 30 tahun dengan menumbuk mata kanan wanita tersebut sebanyak 2 kali.

Kejadian itu dilaporkan berlaku di kawasan letak kereta di hadapan lif 2-02 Apartment Sentul, Jalan 148B Sentul Pasar pukul 9.40 malam pada 20 Februari yang lalu.

Ketika itu mangsa dikatakan pergi bertemu bekas suaminya untuk mengambil anak perempuan mereka yang keluar bersama tertuduh sejak dari pagi. Keadaan menjadi gamit apabila mangsa bertanya anaknya adakah dia dipukul ketika keluar bersama tertuduh, namun anaknya menyatakan tidak. Tertuduh yang berasa marah dengan soalan mangsa kepada anak perempuan mereka mengambil langkah menumbuk mata kanan mangsa sebanyak dua kali sehingga lebam.

Timbalan Pendakwaraya, Muhammad Farith Muhammad Faizal telah memohon mahkamah untuk menjatuhkan hukuman yang setimpal kepada tertuduh kerana perbuatan tertuduh dianggap satu keganasan terhadap seorang wanita. Lebih-lebih lagi perbuatan yang tidak bermoral itu dilakukan di hadapan  anak perempuan mereka.

Pendakwaan itu telah dilakukan mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan kerana perbuatan tertuduh dianggap mencederakan mangsa dengan niat. Tertuduh boleh dikenakan hukuman penjara maksimun setahun atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya sekali jika disabitkan kesalahan. Jika tertuduh gagal membayar denda yang telah ditetapkan, maka mahkamah memerintahkan Ahmad Faizal Azman untuk menjalani hukuman tersebut bermula dari tarikh dia ditangkap iaitu 21 Februari 2016 yang lalu dan dipenjarakan selama tiga bulan.

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥[VIDEO] “Respect Orang Sis”-Wanita Cantik Ini Menangis Ditegur Badan Tak Slim
🔥Walaupun Tertukar Sekejap, 2 Ibu Luah Akui Rindu Bayi Susuan Masing-Masing
🔥Isteri Pertama Dah Cukup Baik Tapi Tetap Kahwin 2, Lelaki Dedah Sebab Sebenar

Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram