Inspirasi Realiti Hidup

Penantian 8 Tahun Termakbul, Wanita Ini Lahirkan Bayi IVF ke-100 Di Malaysia

Semestinya menjadi impian setiap pas4ngan suami isteri untuk memiliki cahaya mata untuk menjadi penyeri dan pelengkap kehidupan berumah tangga. Namun, bukan semua orang diberikan rezeki yang sama dalam soal cahaya mata. Ada yang dikurniakan rezeki anak yang ramai, ada yang lambat untuk menimang cahaya mata dan ada juga yang tidak berpeluang langsung untuk bergelar ibu dan bapa.

BACA: “Mujur Kami Jumpa” – Remaja Temui Bayi Baru Lahir Tepi Jalan, Dihurungi Semut

Gambar sekadar hiasan.

Walaupun terdapat alternatif lain untuk mendapatkan anak seperti rawatan kampung, Intrauterine Insemination (IUI) atau persenyawaan in-vitro (IVF), tidak semua orang mampu untuk mengeluarkan sejumlah wang yang begitu besar, tambahan tiada jaminan rawatan-rawatan ini akan berjaya pada percubaan yang pertama.

Gambar sekadar hiasan.
Gambar sekadar hiasan.

Terbaru, hari ini menjadi hari paling menggembirakan buat pas4ngan Zairi Anuar Zakaria, 36, dan isterinya, Nurfidiamil Rozali, 35, apabila mereka akhirnya berjaya menimang cahaya mata setelah 8 tahun berusaha. Hasil kaedah IVF, mereka bukan sahaja dikurniakan dengan seorang, malah sepasang kembar lelaki dan perempuan pada jam 11.28 pagi tadi.

Kredit-Harian Metro

Pas4ngan ini pernah berhajat untuk memiliki cahaya mata sejak mendirikan rumah tangga pada tahun 2011, namun rezeki belum menyebelahi mereka. Mereka juga mendedahkan telah mencuba pelbagai rawatan alternatif dan telah membelanjakan hampir RM 20,000 untuk menimang cahaya mata sebelum merujuk kepada H0spital Sult4nah Nur Zahirah.

Sumber: hmetro

like
3
love
haha
wow
sad
angry