Semasa

Pandang Hina Pada Kerja Penjual Air Sambil Tergelak Kuat, Mahasiswi Mohon Maaf

Pandang Hina Pada Kerja Penjual Air Sambil Tergelak Kuat, Mahasiswi Mohon Maaf 1
Jawatan Kosong

Sharing is caring!

“Aku lebih menghormati orang yang beradab daripada ilmu. Kalau hanya berilmu, iblis pun lebih tinggi ilmunya daripada manusia”. Kata-kata mutiara daripada Sheikh Abdul Qadir Al Jailani ini dapat menggambarkan betapa seseorang itu haruslah mempunyai adab tidak kira betapa tinggi darjatnya. Baik mempunyai kekayaan ataupun berpendidikan tinggi, tidak seharusnya kelebihan itu dijadikan sebagai ‘tiket’ menghina insan lain.

BACA :[VIDEO] Nak Tackle Gadis Tapi Dihina, Pemuda Dipuji Tetap Kaya Dengan Adab

Belum terfikir untuk bernikah…Kerja dulu…Takkan nak kerja jual air

Mungkin itulah kenyataan yang sesuai dikaitkan dengan tindakan kurang sopan seorang gadis ini. Saat berada dalam sebuah sesi temubual potcast, dia didakwa seakan-akan telah melemparkan ‘gurauan’ bersifat melampau setelah diajukan soalan “Mahu nikah cepat atau lulus cepat (graduasi)”. Pada awalnya, dia memberikan jawapan hendak tamatkan pengajian terlebih dahulu. Namun dialog  seterusnya membuatkan pelajar ini berdepan kecaman masyarakat kerana dianggap telah menyinggung perasaan penjual air.

Pandang Hina Pada Kerja Penjual Air Sambil Tergelak Kuat, Mahasiswi Mohon Maaf 2
Gambar sekadar hiasan

Tindakan lanjut telah dikenakan kepada mahasiswa tersebut

Tidak cukup melemparkan jawapan yang berbaur hinaan terhadap kerja seseorang, kemudiannya dia sempat tergelak besar sehingga 1 studio menjadi gamat. Namun terbaru, pihak universiti sendiri telah mengeluarkan notis memohon maaf terhadap isu yang dicetuskan oleh mahasiswa mereka. Bahkan dinyatakan sekali, tindakan sewajarnya sudah pun diambil terhadap gadis berkenaan.


Saya tak bermaksud nak singgung sesiapa…Saya cuma berniat nak berikan motivasi

Selain itu, dia juga memberanikan diri membuat permohonan maaf secara terbuka kepada sesiapa yang terguris dengan kata-katanya. Mengakui kesal dengan kesalahan, dia menyifatkan niatnya ketika itu cumalah mahu memberikan motivasi.

@uhamkapmb

Kami memohon maaf atas viralnya video sebelumnya, berikut pernyataan selengkapnya🙏

♬ suara asli – Uhamka pmb – Uhamka pmb

Sumber : TikTok UHAMKA, & YouTube Fajar sh Official

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Makan Laju Suka Telan Lauk Panas, Wow Gaji Hamzy Mukbang Cecah RM1 Juta Sebulan
🔥Tersasul Panggil Kamal Adli ‘Sayang’ Di Live TV, Uqasha Senrose Tertunduk Malu
🔥Kantoi Juga Kejahatan Erma, Tapi Ramai Pula Nak Ayah Syafiq Terima Balasan

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Youtube

Facebook