Viral Inspirasi Semasa

Orang Luar Ucap Subhanallah, Kagum Lihat Rakyat Malaysia Bersatu Hadapi Banjir

Orang Luar Ucap Subhanallah, Kagum Lihat Rakyat Malaysia Bersatu Hadapi Banjir 1
Jawatan Kosong

Sharing is caring!

Disangka hanya banjir kilat biasa, siapa menduga sebilangan besar rakyat Selangor kini berdepan ujian yang sangat berat. Bukan sahaja kehilangan harta benda, malahan mereka terpaksa menahan kesejukan selama bermalam-malam di bumbung rumah kerana faktor kesukaran pihak menyelamat memasuki kawasan terjejas. Kuantiti air hujan untuk sebulan telah turun dalam masa 24 jam dan inilah yang menyebabkan air naik mendadak.

BACA : Isteri Sayu Sanding Sendiri, Suami Basah Redah Banjir Muncul Lepas Tetamu Balik

Penyatuan luar biasa rakyat Malaysia bantu sesama sendiri saat dilanda musibah

Namun dalam musibah terbabit, terdapat satu sisi lain yang membuatkan ramai merasa terharu. Apa lagi kalau bukan penyatuan sesama rakyat Malaysia yang sanggup merentas ratusan kilometer semata-mata mahu memberikan bantuan maksima kepada penduduk terjejas. Tanpa mengira bangsa, masing-masing mula membawa bot mereka, membuka tabung kutipan banjir, membelikan 1001 barang keperluan penting, memasak berkawah-kawah lauk dan pelbagai lagi.

Saya tak pernah tengok orang respon kepada bencana macam mana rakyat Malaysia lakukan

Semangat luar biasa yang ditunjukkan oleh orang kita juga nampaknya berjaya menyentuh sanubari seorang penduduk negara luar ini. Lelaki dalam video berkenaan menyifatkan sangat kagum melihat ketabahan yang ditunjukkan oleh orang Malaysia saat ditimpa bencana alam sedemikian rupa. Merasa sangat terinspirasi dengan keadaan itu, dia juga berharap semuanya pulih seperti biasa dan mendoakan orang yang terlibat diberikan kekuatan membina semula kehidupan.


@qawwamun

#banjir2021 #banjir #banjirkl #banjirshahalam2021 #malaysiatiktok #Malaysiaflood

♬ original sound – Qawwamun

Jumlah yang terkorban meningkat kepada 14 orang setakat ini

Dalam laporan terbaru, hingga kini jumlah individu yang sudah terjejas difahamkan meningkat kepada hampir 70,000 orang. Di saat kita boleh menarik nafas lega dengan paras air yang sudah turut, hakikatnya satu persatu jasad kaku mula ditemui dan setakat ini 14 orang disahkan sudah terkorban.

Orang Luar Ucap Subhanallah, Kagum Lihat Rakyat Malaysia Bersatu Hadapi Banjir 2


Kredit : Facebook Sinar Harian, Twitter Sadho, house of dio, tashny, kumar , nasrul afiq &TikTok qawwamum

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Anak Dipenjara Punca Nahas Laura, Ibu Santai-“Kena Pandai Pilih Awek Lepas Ni”
🔥[VIDEO] Depresi Akibat Tak Jadi Kahwin, Lelaki Kesedihan Tenung Katil Pengantin
🔥Insan Kurang Waras Sering Bertandang, Owner Kedai Tersentuh Tengok Tengah Solat

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.


Youtube

Facebook