Fesyen & Gaya Hidup Tips Berguna

“Operate Je Senang”-Bersalin ‘Ikut Tingkap’? Para Ibu Harus Tahu Risikonya!

Detik melahirkan anak pastinya menjadi pengalaman yang mengujakan buat para ibu bapa. Namun tidak dapat dinafikan bahawa perasaan gemuruh juga boleh menyinggah dalam diri ibu. Proses bersalin adalah suatu hal yang penuh risiko. Ibu zaman sekarang khususnya lebih memilih untuk melahirkan anak dengan cara pembed4han atau ‘ikut tingkap’ kerana katanya, ia kurang s4kit berbanding bersalin secara normal.

Baca : Ramai Wanita Enggan Melahirkan Anak Secara Normal, Jasmin Hamid Tegur Para Ibu

Gambar sekadar hiasan

Stigma sebegitu harus diubah kerana meskipun bersalin dengan pembed4han dikatakan kurang menyakitkan, siapa sangka rupanya terdapat pelbagai kesan sampingan dan juga risiko yang bakal muncul. Hal ini dijelaskan sendiri oleh Dr. Muhammad Izzat Abdul Razak (Pegawai Perubatan Obstetrik dan Ginekologi) menerusi laporan dari Mingguan Wanita.

1) Kes4kitan akibat luk4

Meskipun para ibu akan diberi ubat tahan s4kit, kes4kitan akibat daripada pembed4han akan berlarutan untuk beberapa minggu.

2) Pembentukan d4rah beku

D4rah beku boleh berlaku di mana-mana bahagian dalam tubuh namun jika ia berlaku di paru-paru, nyawa si ibu boleh terancam. Oleh itu, ibu perlu mengambil ub4t mencairkan d4rah.

Gambar sekadar hiasan

3) Perlekatan organ dalaman

Menurut Dr. Muhammad Izzat lagi, sekitar separuh dari wanita yang menjalani pembed4han untuk bersalin akan mengalami perlekatan organ dalaman sekaligus akan merasa sak1t.

4) Kecederaan pada pundi kencing dan juga bayi

Bukan sahaja ibu yang boleh mengalami kecederaan malahan si bayi juga berisiko mengalami luk4 kecil akibat terkena p1sau bed4h.

5) Mendapat jangkitan kuman

Walaupun para ibu akan diberi dos antibiotik namun risiko mendapat jangkitan pada luk4 pembed4han, rahim dan salur kencing masih akan berlaku.

Menerusi perkongsian dari Mingguan Wanita ini, ramai juga ibu-ibu yang berkongsi pengalaman mereka sendiri tentang kesan yang terpaksa dihadapi selepas melahirkan anak melalui  kaedah pembed4han.

Sak1t lepas operate lagi s*ksa dari normal

Sekarang dah 8 tahun tapi bekas caesar masih sak1t

Lebih kurang 2 tahun tak boleh bongkok untuk ambil barang

Sumber : Facebook Mingguan Wanita