Inspirasi

Nenek Miliki 14 Cucu 2 Cicit Raih Segulung Ijazah Sarjana Pada Usia 82 Tahun!

Menyambung pelajaran ke peringkat lebih tinggi merupakan impian setiap manusia yang ingin peroleh kejayaan dalam hidup. Tetapi untuk mencapai ke peringkat tertinggi itu memerluk4n pengorbanan yang sangat hebat dan tidak semua orang boleh melakukannya. Setiap peringkat mempunyai cabarannya tersendiri dan hanya manusia yang benar-benar kuat semangat sahaja boleh dapat apa yang mereka inginkan tidak kira jantina atau umur.

BACA: Kongsi Pengalaman Orientasi Pakcik Konvo Usia 69 Tahun Buat Ramai Terinspirasi

Begitulah apa dikongsikan oleh seorang pengguna Twitter bernama Adam Zainal yang menceritakan tentang kejayaan neneknya, Siti Hendon binti Abdullah yang berusia 82 tahun mendapat segulung Ijazah Sarjana dari sebuah universiti swasta.

Sebenarnya kisah nenek ini pernah tular kira-kira dua tahun lalu (2016) apabila Adam memuat naik gambar neneknya sedang bertungkus-lumus di hadapan laptop untuk menyiapkan Master thesis.

Setelah dua tahun berlalu, nenek Adam akhirnya berjaya meraih segulung Ijazah Sarjana dalam Majlis Konvokesyen yang telah berlangsung pada 30 November 2018 lalu di UNITAR International University (UNITAR).

Apa yang membuatkan kisah nenek ini lebih menarik, Siti Hendon tidak hanya berjaya menerima Ijazah Sarjana Muda malah pada masa dia menguruskan sebuah kindergarden walaupun ketika itu dia mempunyai 4 anak, 14 cucu dan 2 cicit pada usia 82 tahun dan bangga akan kejayaan neneknya itu.

Majlis Konvokesyen UNITAR sungguh gilang-gemilang yang berlangsung baru-baru ini turut dihadiri oleh suami tercinta.

Sumber: Twitter Adam Zainaal

[instagram-feed]