Fesyen & Gaya Hidup Tips Berguna

Nak Cantik & Langsing Seperti Wanita Thailand? Wajib Ikut 6 Petua Ni

Kecantikan wanita daripada negara jiran, Thailand sememangnya tidak dapat disangkal lagi. Hampir menyerupai kecantikan wanita Korea, kavm Hawa di Thailand sememangnya terkenal dengan kesempurnaan dan kelangsingan tubuh badan mereka disamping kulit wajah yang cerah gebu tanpa sebarang cela! Ramai yang tidak tahu, wanita Thailand sangat menitik beratkan petua turun temurun mereka dalam pemilihan dan gaya pemakanan mereka untuk menyerlahkan kecantikan dalaman mereka.

BACA: [VIDEO] “Malu La Kita”-Kongsi Rakaman Di RnR Thailand, Pak Nil Buat Ramai Kagum

Gambar sekadar hiasan
Gambar sekadar hiasan

Selain bahan-bahan tradisional yang digunakan untuk mencantikkan fizikal mereka, wanita Thailand juga sangat disiplin dalam mengamalkan petua pemakanan mereka. Berikut adalah 6 petua yang sering diamalkan wanita Thailand agar badan kekal langsing dan kecantikan dalaman terserlah.

1. Minum dahulu sebelum makan

Gambar sekadar hiasan

Sebelum makan, orang Thailand akan minum air putih terlebih dahulu. Oleh sebab itu, jika anda mengunjungi restoran di Thailand, anda pasti akan dihidangkan dengan air sebaik sahaja anda duduk. Kalau nak badan sentiasa ‘maintain’, wajib minum air sekurang-kurangnya 15 minit sebelum makan.

2. Berkongsi makanan

Gambar sekadar hiasan

Di negara Thailand, mereka sangat menggalakkan untuk makan secara beramai-ramai. Oleh kerana itu, mereka mengamalkan makan secara berkongsi. Bukan sahaja makanan yang dikongsi bersama berasa lebih enak, malah pengambilan makan dalam amaun yang sedikit itu juga membantu untuk mengekalkan figura badan yang langsing.

3. Wajib ada makanan berempah ratus

Gambar sekadar hiasan

Bagi penggemar makanan Thailand, pasti perasan makanan-makanan Thailand penuh dengan perasa dan rempah ratus yang mampu membangkitkan selera makan. Itulah rahsia kepada penjagaan badan wanita-wanita disana. Majoriti makanan Thailand wajib mengandungi rempah ratus atau bahan seprti serai, lengkuas, kunyit, halia, kulit kayu manis dan ketumbar. Bahan-bahan ini lah yang akan menyihatkan dalaman tubuh badan!

4. Makan makanan segar

Gambar sekadar hiasan

Kalau anda nak tahu, di Thailand sangat sukar bagi anda untuk menemui makanan yang disejukbekukan kerana mereka sangat mengutamakan bahan yang segar. Bagi masyarakat mereka, pengambilan bahan makanan yang segar merupakan sesuatu yang sangat penting. Sebab itulah Tomyam mereka berlainan rasanya dibandingkan dengan Tomyam kita, bahan mentah mereka segar-segar belaka.

5. Tidak boleh tinggal sarapan pagi

Gambar sekadar hiasan

Petua ini turut terbukti secara saintifik. Antara petua paling penting untuk mendapatkan tubuh badan yang kekal langsing adalah dengan mengambil sarapan setiap hari. Tidak mengambil sarapan merupakan antara penyebab kegemukan yang ramai terlepas pandang. Bagi wanita Thailand, mereka wajib mengambil sarapan walau sekadar sekeping roti sahaja.

6. Kena ada snack time!

Gambar sekadar hiasan

Bukan hanya untuk kanak-kanak, setiap peringkat umur memerluk4n snack time mereka. Bagi wanita di Tahiland, pengambilan buah-buahan sebagai snek sangat penting untuk emmastikan perut sentiasa kenyang. Selalunya, snack time ini diambil pada pertengahan waktu makan sama ada sebelum makan tengah hari atau sebelum makan malam.

Jiakalau petua-petua ini diamalkan secara konsisten, anda juga berpeluang memiliki badan yang langsing dan cantik persisi wanita Thailand. Selamat mencuba!

Sumber: siraplimau