Tips Berguna

Mufti WP Jawab Isu Sah Solat Sambil Pakai Baju Corak Haiwan…

Adalah menjadi satu kepentingan bagi umat IsIam pada hari ini untuk memahami bahawa agama yang kita anuti ini bukanlah bersifat mengongkong, tetapi sebaliknya memberi garis panduan yang terbaik kepada semua. Perkara ini jelas meliputi daripada sekecil-kecil perkara sehinggalah ke sebesar-besarnya dalam segala aspek kehidupan seseorang, termasuklah tatacara pemakaian ketika melakukan rukun IsIam yang kedua iaitu menunaikan solat.

BACA: Isu ‘Rezeki Bundle’ – Mufti Kelantan Mohon Serah Ke Baitulmal Tapi Ramai Berang?

Gambar sekadar hiasan

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan oleh Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan baru-baru ini, ada diterangkan tentang hukum memakai baju/pakaian yang mempunyai corak haiwan ketika mendirikan solat. Menurut beliau, perkara itu adalah ‘makruh’ kerana boleh menyebabkan orang yang solat di belakangnya lalai atau terganggu tumpuannya, seperti mahu melihat pada corak, bentuk ataupun membaca tulisan yang terdapat pada pakaian tersebut.

Gambar sekadar hiasan

Beliau turut menjelaskan lagi bahawa sebenarnya terdapat 2 pendapat yang diperoleh berdasarkan pandangan hukum daripada para ulama’ terhadap persoalan ini, iaitu yang memakruhkan dan juga yang boleh mengharamkannya.

Namun, selepas semua pendapat itu diteliti sebaiknya, pihak Mufti WP lebih cenderung terhadap pendapat yang diketengahkan oleh Imam al-Nawawi, dan juga al-Hafiz Ibn Hajar yang menyifatkan bahawa isu terbabit adalah makruh.

Bagaimanapun, beliau tetap menasihati orang ramai agar elakkan daripada memakai pakaian sedemikian ketika mendirikan solat agar lebih khusyuk dan taw4duk dalam ibadat tersebut.

Sumber: FB Mufti Wilayah Persekutuan

[instagram-feed]