Viral

Menggigil Lepas Tengok Slip Gaji Member, Rupanya..

Tak dinafikan bahawa graduan masa kini berhadapan cabaran hebat dalam mencari peluang pekerjaan. Ini bukanlah isu baru kerana kemelut ini sememangnya semakin meruncing sejak beberapa tahun lalu. Mahu atau tidak, mereka terpaksa memilih kerjaya yang lari daripada bidang pengajian asal. Namun begitu, tidak semua graduan menemui jalan buntu apabila menceburkan diri dalam bidang yang boleh menguntungkan mereka. Mungkin jarang dihebohkan, namun retail (peruncitan) adalah salah satu bidang yang dimaksudkan.

BACA : Dihantui Sampai Tidur, Lelaki Ini Dedah Realiti Kerja Sebagai Pembantu Forensik

Gambar sekadar hiasan

Aku sabar jela! Hentam OT saja dah RM800

Pengalaman itu dirasai sendiri oleh seorang mahasiswa ini yang mengambil keputusan untuk bekerja dalam bahagian retail sementara menunggu hari konvokesyen. Siapa menyangka bidang yang ramai anggap ‘sekadar picisan’ ini rupanya mempunyai ‘kemanisan’ pulangan gaji yang agak tinggi. Bukan sekadar ratusan ringgit sahaja, bahkan boleh mencecah lebih daripada RM3000 termasuk gaji kerja lebih masa (OT). Rakannya bernama Muhammad Fatrim juga agak terkejut apabila mengetahui hakikat tersebut.

Gambar sekadar hiasan

Lepas sebulan lebih dia naik jadi Chief Supervisor

Selain itu, mereka yang berada dalam bidang ini juga boleh melalui fasa kenaikan pangkat yang agak pantas. Mungkin realiti pekerjaan di bahagian retail boleh memperoleh wang banyak ini menarik perhatian ramai, namun ada juga yang mendedahkan cabaran lain yang terpaksa dihadapi. Berbeza dengan kerja di pejabat, bidang retail memperuntukkan tempoh kerja yang lebih panjang apalagi mereka perlu berhadapan dengan karenah pelanggan. Kesabaran memang amat penting sewaktu menjalankan tugas dalam bidang terbabit.

Gambar sekadar hiasan

Dah la penat, takde masa untuk diri sendiri

Sumber : Twitter Muhammad Fatrim

Jawatan kosong di Kisah Dunia. Maklumat lanjut klik DI SINI

Youtube

Facebook

Maaf

Sila matikan Ad Blocker untuk membaca artikel dalam portal ini