Cinta & Perhubungan Inspirasi Viral

Menabung 2 Tahun, Bapa Ini Hanya Mampu Belikan Baju Anak Berharga RM16.50…

Menabung 2 Tahun, Bapa Ini Hanya Mampu Belikan Baju Anak Berharga RM16.50…

Sharing is caring!

Amat menyayat hati apabila seorang bapa yang kurang upaya, mengambil masa selama 2 tahun hanya untuk membelikan sepasang baju baru berharga rm16.50 (300 taka) untuk anak perempuannya. 

Kisah yang menyedihkan ini berlaku di sebuah pekan di Bangladesh dan diceritakan oleh seorang jurugambar bernama GMB Akash di laman facebooknya.

Mungkin bagi kita, RM16.50 sangat sedikit nilainya, tetapi bagi bapa itu yang dikenali sebagai Kawsar, bukanlah sesuatu yang mudah untuk menabung sementelah keperluan harian juga kadang-kadang tidak mencukupi.


Berikut adalah kisah penuh seperti yang diceritakan oleh Akash melalui sekeping gambar yang dimuat naik di laman facebooknya:

“Semalam, saya berjaya beli sehelai baju baru untuk anak perempuan saya selepas dua tahun. Ketika saya menyerahkan 60 keping nota 5 taka kepada jurujual, dia menjerit ke arah saya bertanya sama ada saya ini seorang pengemis. Anak saya pegang tangan saya dan menangis mahu meninggalkan kedai itu sambil berkata dia tidak mahu membeli baju baru. Saya sapu air matanya dengan sebelah tangan.

“Ya, saya seorang pengemis. Sepuluh tahun lepas saya tak pernah menyangka akan meminta-minta duit dari orang. Satu malam bas terjatuh dari sebuah jambatan dan tidak sangka saya hidup. Saya masih hidup tetapi cacat. Anak lelaki bongsu saya selalu bertanya di mana saya tinggalkan tangan saya sebelah lagi. Anak perempuan saya, Sumaiya, pula selalu suapkan saya setiap hari dan berkata dia tahu betapa sukarnya buat kerja sebelah tangan.

“Selepas dua tahun (hari ini), anak perempuan saya memakai baju baru. Sebab itu saya bawa dia bermain sebentar. Mungkin saya tidak akan mendapat duit hari ni, tapi saya mahu bermain-main sebentar bersama anak kecil saya. Saya senyap-senyap meminjam telefon jiran tanpa memberitahu isteri saya. Anak perempuan saya tidak pernah bergambar dan saya mahu buat hari ini menjadi hari yang istimewa buatnya. Bila satu hari nanti saya mampu beli telefon, saya akan ambil banyak foto anak-anak saya. Saya mahu simpan semua kenangan manis.

“Sukar untuk menghantar anak saya ke sekolah, tapi saya sendiri yang mengajar mereka. Kadang-kadang mereka tidak boleh pergi mengambil ujian kerana mustahil untuk saya membayar yurannya. Ketika itu, saya akan memberitahu mereka; kadang-kadang kita boleh ponteng ujian.

“Sekarang saya akan pergi mengemis. Saya akan letakkan anak saya di satu tempat lain untuk dia menunggu saya. Saya akan tengok dia dari jauh ketika saya sedang mengemis. Saya rasa malu apabila dia melihat menadah tangan kepada orang lain. Tapi dia langsung tidak meninggalkan saya seorang diri. Kerana ada kereta-kereta besar dan khuatir kemalangan boleh berlaku dan melanggar saya hingga mati.

“Apabila saya mendapat sedikit duit, saya akan pulang ke rumah sambil memegang tangan anak saya. Kami akan pergi ke pasar dalam perjalanan rumah dan anak saya yang menolong untuk membawa beg saya. Ketika hujan, kami suka biarkan diri basah dan bercakap tentang impian kami.

“Jika tak dapat wang, saya akan pulang diam-diam. Hari itu saya rasa mahu mati tapi pada malamnya, apabila anak-anak saya tidur sambil memeluk saya, saya fikir hidup ni bukanlah teruk sangat. (Hidup) hanya teruk bila anak perempuan saya menunggu sambil tundukkan kepala dia ke bawah. Apabila saya tidak dapat lihat mata dia ketika mengemis.

“Tapi hari ni hari yang lain. Kerana hari ini anak perempuan saya sangat gembira. Hari ni bapanya bukan seorang pengemis. Hari ini, bapanya seorang raja dan ini adalah puterinya.

– MD. Kawsar Hossain

Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Kisah lelaki ini mendapat pelbagai reaksi daripada netizen dan ada yang ingin menghulur bantuan.

Menabung 2 Tahun, Bapa Ini Hanya Mampu Belikan Baju Anak Berharga RM16.50…

Terbaru, difahamkan ramai pihak memberikan sumbangan kepada keluarga Kawsar dan anak-anak Kawsar juga telah dihantar ke sekolah. Syabas bagi semua yang membantu!


Menabung 2 Tahun, Bapa Ini Hanya Mampu Belikan Baju Anak Berharga RM16.50…

Sumber: Fb GMB Akash via Beritakopak


Sharing is caring!

Facebook

Telegram