International Semasa

Masyarakat Jepun Buntu Dapat 10 Hari Cuti, Mahu Masuk Kerja Semula!

Bersempena dengan sambut4n peralihan takhta Maharaja Jepun kepada Putera Mahkota Naruhito yang bakal diadakan pada 30 April dan 1 Mei ini, rata-rata masyarakat di negara matahari terbit itu telah diberikan cuti panjang selama 10 hari yang mana telah bermula sejak 27 April lalu. Tempoh cuti tersebut dikenali sebagai Golden Week oleh masyarakat tempatan kerana terdiri daripada penggabungan beberapa tarikh cuti umum lain yang jatuh pada 29 April dan 3 – 6 Mei di negara tersebut.

BACA: Akui Kurang Pandai Dalam Pelajaran, Lelaki Ini Tak Mengeluh Lakukan 3 Kerja

Maharaja Jepun Akihito (kanan) bersama puteranya, Putera Mahkota Naruhito

Hiasan yang popular sempena Golden Week di Jepun

Gambar sekadar hiasan

Jika penduduk negara lain bersuka ria apabila mendapat cuti panjang seperti itu, namun lain pula ceritanya di Jepun. Terkenal dengan budaya ‘terlalu kuat bekerja’, tempoh cuti panjang ini nampaknya tidak disenangi oleh sebilangan rakyat di sana.

Gambar sekadar hiasan

Menerusi kajian yang dilaporkan oleh Daily Mail, 45% daripada masyarakat di sana meluahkan yang mereka tidak gembira apabila tempoh cuti itu diumumkan. Sebaliknya cuma 35% sahaja yang senang dengan perkara tersebut.

Gambar sekadar hiasan

Rata-rata mereka berasa runsing dan dilema dengan cuti lama itu. Ada yang tidak tahu bagaimana untuk meluangkan masa cuti yang ada kerana jarang bercuti. Golongan ibu bapa yang bekerja di sektor swasta pula tertekan kerana pusat jagaan kanak-kanak akan ditutup sepanjang cuti tersebut. Kenderaan awam pula pastinya menjadi sesak, jadi ada yang memilih untuk tinggal di rumah sahaja.

Gambar sekadar hiasan

Nampaknya budaya masyarakat Jepun yang lebih rela bekerja daripada mendapat banyak tempoh bercuti adalah sifat yang cukup terbalik dengan masyarakat dunia yang lain, termasuklah di Malaysia.

Sumber: Himpunan Cerita Lawak & Daily Mail