Hiburan Semasa

Longgokan Bungkusan Makanan Tak Dijamah Homeless, Maya Karin Naik Angin!

Aktiviti mengedarkan makanan kepada gelandangan telah lama diwujudkan tidak kiralah pada hari biasa mahupun bulan Ramadan sebagai bekalan makanan dan atas dasar simpati kepada mereka. Namun, pengagihan terlalu banyak dan tidak terkawal, kita boleh lihat di beberapa lokasi dengan longgokan bungkusan makanan yang tidak dijamah sedikitpun tentu sekali merosakkan pandangan sesiapa saja.

BACA : [VIDEO] “Gila Betul!” – Lihat Apa Yang Maya Karin Jumpa Dalam Sungai Ini

Perkara itu dikongsikan sendiri oleh seorang aktivis sosial, Syed Azmi menerusi posting berserta beberapa foto di Facebook miliknya mengenai sikap sesetengah gelandangan.

Kalau tanya betul-betul diorang nak apa, diorang cakap duit

Longgokan sampah itu turut menarik perhatian seorang duta River of Life (ROL) iaitu Maya Karin apabila dia kelihatan ‘naik angin’ melihat akan keadaan itu lalu memuat naik foto itu di Instagram miliknya.

Ini adalah satu pembaziran! Tukang masak membuang masa mereka, penderma membazir duit mereka, karbon dilepaskan untuk menghasilkan makanan. Bagi saya pemberian makanan kepada gelandangan adalah sangat tak perlu jika akhirnya dibazirkan. Kesemua plastik itu tidak digunakan langsung, dan hanya mengancam nyawa haiwan serta manusia.

View this post on Instagram

This is just such a waste in all ways!! Cooks wasted their time, donors wasted their money, the carbon emissions to grow the food then send the food from farm to the kitchen to homeless completely unnecessary, precious food wasted, more plastic on earth for no reason at all! More animals will die and we all will eat more micro-plastics. Salam Ramadan guys, MK #ramadhan #seasonaldonors #foodwastage #everythingwastage #wasted #repost @lamkanahraf_ From Syed Azmi''s FB. Yet again, the same problem as previous years. It seems as though rakyat Malaysia ni either bodoh ataupun bengap. Dah berkali-kali kata WORK WITH NGOs TO AVOID DUPLICATION. Not just duplication with NGOs but with other adhoc groups as well. Pahala bazir?

A post shared by Maya Karin (@maya_karin) on

Tak tahulah sama ada rakyat Malaysia ni b*doh ataupun b*ngap. Dah berkali-kali kata kerja dengan NGO untuk elakkan duplikasi atau makanan terlebih beri kepada pihak yang sama. Pahala bazir?

Kenyataan yang ditulis oleh Maya ternyata telah mendapat perhatian ramai apabila rata-rata netizen turut menyokongnya di ruangan komen entri tersebut.

Membazirnya..baik bagi dekat student universiti

Kalau bukan bulan Ramadan pun macam ni. Homeless suka buang merata

Ruginya! Takkan buang camtu je? Kesian kat makanan tu

Sumber : FB Syed Azmi IG Maya Karin