Viral

“Lepas Sembahyang Terus Berani”- Solatkan Watak PUBG, Gamer Ini Dikecam Netizen

Sebut saja game pada golongan kanak-kanak dan muda remaja masa kini, pasti mereka terus teruja apabila mendengarnya. Dengan lambakan genre dan akses kepada hiburan berkenaan, golongan gamers adalah sangat ramai di Malaysia pada masa kini, sehinggakan tertubuhnya medium sukan e-Sports untuk menjana pendapatan secara serius. Namun begitu, setiap hiburan pastinya perlu ada limitasi yang tersendiri yang perlu dipatuhi oleh semua pemain.

BACA: [GAMBAR] “Pakai Telekung Tiruan Untuk Solat?” – Vivy Yusof Dikecam Netizen Kerana Tegur Pengguna Barangan ‘Fake’

Gambar sekadar hiasan

Baru-baru ini, terdapat sebuah rakaman video game terkenal iaitu PUBG yang dimainkan oleh sekumpulan pemuda tempatan menjadi viral di laman Twitter. Dalam paparan video tersebut, mereka menggerakkan watak-watak animasi ataupun avatar dalam game itu seolah-olah mereka sedang sembahyang.

Lepas Sembahyang Terus Berani

Antara pergerakan dalam solat yang dibuat oleh mereka adalah seperti sujud dan memberi salam selepas tahiyat akhir.

Gambar sekadar hiasan
Gambar sekadar hiasan

Pemuda yang berkongsi video itu turut menyatakan yang mereka berjaya memenangi pusingan permainan berkenaan gara-gara ‘berkat’ daripada solat tersebut.

Meskipun video itu dimuatnaik dengan niat sekadar bergurau sahaja, namun rata-rata netizen mengecam perbuatan itu kerana seperti menyindir agama dan dibuat demi meraih populariti di laman sosial.

Jangan la mainkan soal agama

Dah la leka main game…persendakan hukum pula

Game jangan masukkan tentang agama

Dah tahu orang kecam sebab persenda agama…still taknak padam tweet ni

Namun begitu, pemuda ini turut menyatakan permohonan maaf kepada semua yang prihatin dan memberikan nasihat kepadanya tentang isu ini.

Ramai juga yang tegur…maaf

Sumber: Twitter AmirAziziRahman

like
love
haha
wow
sad
angry