Semasa

Lelaki Mengaku Bersalah Cuba Gugur Janin 5 Bulan, Tapi Bekas Tunang Sebaliknya

Lelaki Mengaku Bersalah Cuba Gugur Janin 5 Bulan, Tapi Bekas Tunang Sebaliknya 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Tak dinafikan, gejala sosial seperti kehamilan luar nikah telah menular dalam kalangan masyarakat. Paling menyedihkan, sesetengah pelaku nekad untuk ‘membuang’ janin yang tidak berdosa atas banyak punca mendesak seperti takut rahsia terbongkar mahupun mencemarkan nama baik keluarga.

BACA: Ingat Kembung Tapi Hamil 7 Bulan, Isteri Rela Berpisah Suami Ugut Suruh Gugur

Didakwa sengaja gugurkan janin 5 bulan

Siang tadi, seorang anggota tentera bersama bekas tunangnya didakwa di Mahkamah Sesyen Kota Bharu atas pertuduhan cuba gugurkan janin yang sudah berusia 5 bulan. Mengikut pertuduhan, kedua-duanya berniat untuk guna sebiji pil miferistone dengan niat hendak mengelakkan janin tersebut daripada dilahirkan hidup atau hendak menyebabkan ia kematian selepas bersalin.

Lelaki Mengaku Bersalah Cuba Gugur Janin 5 Bulan, Tapi Bekas Tunang Sebaliknya 2


Tentera mengaku bersalah…tapi bekas tunang pula sebaliknya

Menurut portal Harian Metro, perbuatan itu dilaporkan berlaku di sebuah rumah di Kok Lanas pada tarikh 22 Mei 2019. Sekiranya sabit kesalahan, mereka boleh dihukum penjara sehingga 10 tahun atau denda atau kedua-duanya sekali. Tertuduh lelaki berusia 26 tahun mengaku bersalah sebaik pertuduhan dibacakan di hadapan hakim. Walau bagaimanapun, wanita 20 tahun mengaku tidak bersalah serta memohon untuk dibicarakan.

Lelaki Mengaku Bersalah Cuba Gugur Janin 5 Bulan, Tapi Bekas Tunang Sebaliknya 3


Rayu jaminan dikurangkan…alasan mahu banyak komitmen & sambung belajar

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya menawarkan mereka berdua agar diberikan jaminan RM5,000 dengan seorang penjamin. Namun kedua-dua tertuduh yang tidak diwakili peguam membuat rayuan supaya ia dikurangkan. Anggota tentera berkenaan memberi alasan mempunyai banyak komitmen kewangan, sementara tertuduh wanita pula bakal menyambung pelajaran. Mahkamah kemudian membenarkan setiap tertuduh diikat jamin RM5,000 serta tarikh 27 Oktober untuk sebutan semula.

Sumber: Harian Metro

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Kantoi Buang Sisa Kimia Ke Sungai, Kecut Perut Adu Du Bila Ditangkap BoBoiBoy
🔥Iqbal Muncul Bagi Cincin, Juri Tegur Peserta Bawa ‘Isu Sampah’ Ke Pentas MLM
🔥[VIDEO] Ku Faridah Tampar Sharif Zero, Persembahan Kumpulan Tiro Diberi 5 HA
🔥Rating Running Man Mencanak, Jihyo Tayang Tuah Main Jambatan Kaca Squid Game

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Sharing is caring!

Youtube

Facebook