Tips Berguna Viral

Lebih 30 Ribu Retweets, Lelaki Ini Kongsi Cara Kesan ‘Hidden Camera’ Di Hotel

Bayangkan jika percutian anda di dalam bilik hotel bersama orang tersayang telah dirakam secara senyap-senyap. Tentu ia akan menjadi pengalaman paling mengerikan seumur hidup. Perkara ini tidak mustahil terjadi apalagi pada ‘zaman fitnah’ yang semakin berleluasa sekarang. Lantaran itu, pelbagai persediaan rapi perlu dilakukan sebelum membuat keputusan untuk menempah mana-mana bilik percutian. Jangan kerana terlalu girang makan angin, kita lupa untuk mengawal ketat keadaan sekeliling.

BACA: [VIDEO] Padah Buat Projek Depan Rumah, Kegiatan Couple Kantoi Dirakam CCTV

Disebabkan itu, seorang pengendali akaun Twitter bernama Luqman telah berkongsikan panduan yang boleh digunakan untuk mengesan kehadiran kamera tersembunyi di dalam bilik penginapan anda. Jelasnya, terdapat empat perkara asas yang perlu diperhatikan sebagai langkah berjaga-jaga.

Penjenayah menyembunyikan kamera di tempat tersorok

Menurut Luqman, individu tidak bertanggungjawab ini biasanya menyembunyikan kamera di tempat-tempat yang sukar dilihat. Dalam masa yang sama, dia turut menyenaraikan beberapa tempat yang mungkin boleh mengaburi mata penginap.

Tutup lampu & buka wifi

Selepas itu, dia menasihatkan orang ramai supaya memastikan lampu tertutup sebelum memasuki bilik. Kemudiannya, anda juga diminta menyuluh lampu daripada telefon bimbit ke sekitar ruangan bilik berkenaan untuk mengesan jika ada sebarang pantulan cahaya inframerah. Selain itu, alat pengesan frekuensi radio seperti rangkaian kawasan setempat tanpa wayar (wifi) juga mampu mengesan kewujudan kamera rahsia tersebut.

 

Cabut kabel yang disyaki

Langkah terakhir adalah dengan mencabut segala kabel yang disyaki mempunyai kaitan dengan kamera berkenaan. Perkongsian lelaki ini telah mendapat lebih 31 ribu retweets dan 33 ribu likes setakat ini.

Gambar sekadar hiasan

Sumber: Twitter Luqman & Awani

Jawatan kosong di Kisah Dunia. Maklumat lanjut klik DI SINI

Youtube

Facebook

Telegram