Tips Berguna Viral

Konon Suka Intai Orang Mandi, Pakar Bongkar Punca Sebenar Masalah Ketumbit

Konon Suka Intai Orang Mandi, Pakar Bongkar Punca Sebenar Masalah Ketumbit 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Bagi mereka yang mengalami masalah mata ketumbit, pastinya malu untuk berdepan dengan orang ramai gara-gara bimbang diperli rakan-rakan. Hal ini kerana, mata ketumbit sering dikaitkan dengan tabiat suka mengintai orang mandi namun ia hanyalah sekadar mitos semata-mata. Perkara ini turut dikongsi oleh seorang doktor di laman Twitternya.


BACA : Jangan Tertipu Dengan Khidmat Doula, Pakar Dedah Perit Beranak Anak Sulung

Jangan percaya mitos karut intai mandi punca ketumbit..

Menurut Dr Mohd Shaiful Nizam, ketumbit adalah pembentukan biji dibahagian kelopak mata atau nama saintifiknya Hordeolum dan Chalazion iaitu akibat jangkitan kuman dan keradangan pada kelopak mata. Tegasnya, ketumbit terjadi bukanlah seperti yang didakwa orang ramai berkenaan tabiat suka mengintai selain menganggap ia hanyalah sekadar mitos semata-mata.


Konon Suka Intai Orang Mandi, Pakar Bongkar Punca Sebenar Masalah Ketumbit 2

Konon Suka Intai Orang Mandi, Pakar Bongkar Punca Sebenar Masalah Ketumbit 3

Konon Suka Intai Orang Mandi, Pakar Bongkar Punca Sebenar Masalah Ketumbit 4

Disebabkan jangkitan kuman & kelenjar tersumbat

Jelas beliau, Hordeolum berlaku disebabkan oleh jangkitan kuman pada kawasan folikel bulu mata. Manakala, Chalazion pula terjadi disebabkan oleh kelenjar dibahagian kolopak mata yang tersumbat. Kebanyakan ketumbit akan hilang tanpa perlu rawatan dalam beberapa hari. Tetapi sesetengah individu mungkin mendapat komplikasi yang lebih teruk sekiranya jangkitan tersebut merebak di bahagian selain kelopak mata.


Konon Suka Intai Orang Mandi, Pakar Bongkar Punca Sebenar Masalah Ketumbit 5Konon Suka Intai Orang Mandi, Pakar Bongkar Punca Sebenar Masalah Ketumbit 6

Konon Suka Intai Orang Mandi, Pakar Bongkar Punca Sebenar Masalah Ketumbit 7
Gambar Sekadar Hiasan

Tiga rawatan yang sesuai untuk mata ketumbit..

Dalam pada itu, beliau sempat berkongsi beberapa rawatan yang boleh dilakukan oleh individu menghidap masalah ketumbit. Antaranya ialah lid hygiene iaitu sentiasa membersihkan kawasan bulu mata bagi menghilangkan sumbatan pada kelenjar tersebut. Selain itu, individu berkenaan juga boleh menggunakan sudu dengan suhu suam untuk diletakkan pada bahagian mata yang dipanggil sebagai warm compression dan seterusnya ialah menggunakan antibiotik.

Konon Suka Intai Orang Mandi, Pakar Bongkar Punca Sebenar Masalah Ketumbit 8 Konon Suka Intai Orang Mandi, Pakar Bongkar Punca Sebenar Masalah Ketumbit 9

Konon Suka Intai Orang Mandi, Pakar Bongkar Punca Sebenar Masalah Ketumbit 10
Gambar Sekadar Hiasan

Sumber : Twitter Dr_Shaiful

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Instafamous Tunjuk Pampers Anak Sepah Dalam Rumah-“Istighfar Tengok Video Ni”
🔥[VIDEO] “Respect Orang Sis”-Wanita Cantik Ini Menangis Ditegur Badan Tak Slim
🔥[VIDEO] Ditalak Hamil 9 Bulan, Wanita Sound Bekas Suami Tak Datang Akikah Anak

Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram