Santai Viral

Kereta Rosak OTW Ke Pantai, Jurufoto Dedah Kisah Sebalik Photoshoot Tepi Jalan!

Beberapa keping gambar pengantin yang dikongsikan di Twitter oleh seorang jurufoto bernama Apihazmi telah mencuri tumpuan netizen di media sosial. Siapa sangka, dugaan kecil tiba-tiba menimpa pengantin ini yang ketika itu sedang dalam perjalanan mengambil gambar perkahwinan di tepi pantai. Kereta yang dinaiki mereka tiba-tiba rosak di tengah jalan, menyebabkan perjalanan itu terbantut.

BACA: Mak Andam Tak Patut Letak Nilai Duit ToI, Padahal Pengantin Dah Berhabis Banyak

Bergelar seorang jurufoto sepenuh masa selama lebih tiga tahun, Apihazmi pastilah mempunyai kreativiti tersendiri bila berhadapan situasi seperti itu. Dia telah menceritakan semula kejadian itu ketika dihubungi oleh pihak Kisah Dunia.

Tanpa buang masa aku pun shoot diorang

Dia telah memanfaatkan waktu itu dengan mengambil beberapa keping gambar pengantin yang dikenali sebagai Noni dan Naqi itu di sekitar kawasan tempat kereta mereka tersadai.

Difahamkan, Noni dan Naqi telah mendadakan majlis perkahwinan mereka secara kecil-kecilan di Pekan, Pahang semalam (Khamis). Menurut Apihazmi, mereka sedang dalam perjalanan ke Pantai Air Leleh yang berdekatan dengan rumah pengantin lebih kurang jam 1.00 tengah hari namun tidak menjangka kereta mereka berhenti secara tiba-tiba di tengah jalan.

Diorang buat majlis simple je. Lepas sanding terus pergi photoshoot outdoor. Masa kitorang on the way pergi pantai, saya ikut kereta pengantin dari belakang tapi sampai satu tempat tu tiba-tiba dia berhenti. Dia cakap suhu kereta dia naik. 

Idea spontan lelaki ini untuk mengambil gambar Noni dan Naqi saat itu tercetus apabila pengantin lelaki sedang memeriksa enjin keretanya lalu dia segera mengambil gambar candid situasi tersebut. Kebetulan pula dia ternampak papan tanda dengan tulisan 30km/h berdekatan dengan kereta mereka, membuatkan jurufoto ini mendapat idea untuk menjadikannya sebagai props menarik dalam gambar. Tambahan pula pengantin juga agak sporting untuk bergambar di situ.

Saya cakap dengan diorang kereta korang rosak ni.. takpelah kita amik gambarlah sekeping dua kat sini. Dah alang-alang dah ada papan tanda kat sini. Boleh buat macam perjalanan cerita kahwin korang sikit. 

Masa ambil gambar tu, adalah juga kereta lalu-lalang bunyikan hon dan angkat tangan. Tapi diorang tak berhenti pun sebab tak tahu pun kereta rosak. Diorang ingat setakat ambil gambar kahwin je..

Walaupun perjalanan mereka terbantut, namun akhirnya pengantin ini berjaya juga sampai ke pantai untuk bergambar dengan menaiki kereta Apihazmi. Manakala kereta mereka ditinggalkan sebentar di tepi jalan sementara menunggu adik dan abangnya datang ambil.

Gambar cantik. Berbaloi bayar

Tweet Apihazmi telah meraih lebih 6000 perkongsian di Twitter setakat ini. Rata-rata netizen menyifatkannya sebagai gambar perkahwinan yang unik dan rare. Tak kurang juga yang memuji idea jurufoto ini kerana kreatif menghasilkan gambar kahwin seperti itu.

Ni namanya photographer bertauliah

Sumber: Twitter apihazmi

Nak lagi cerita-cerita viral?

Install Kisah Dunia
×