Viral

Kami Tak Pernah Halau.. Warga Asing Tolong Jangan Takut Untuk Dapatkan Rawatan

Kami Tak Pernah Halau.. Warga Asing Tolong Jangan Takut Untuk Dapatkan Rawatan 1
Rasaflix

Sharing is caring!

Tidak dinafikan ramai antara kita sedang bergelut dengan masalah kewangan serta kesempitan hidup, baik bujang mahupun mereka yang telah mendirikan rumah tangga. Ia bukanlah sesuatu yang asing lagi, malah sudah menjadi norma bagi kebanyakan masyarakat pada zaman kini. Meskipun ada yang mengatakan bahawa duit bukan segala-galanya namun pada hakikat, segala-galanya membutuhkan duit.

BACA :  Sebak.. Gara-Gara Tak Cukup Duit Nak Bersalin, 2 Beranak Warga Asing Temui Ajal

2 beranak warga asing temui ajal semasa kelahiran

Baru-baru ini, mendapat perhatian ramai satu insiden menyayat hati melibatkan seorang wanita warga asing. Saat hendak melahirkan di rumah, dia bersama bayinya itu menemui ajal. Difahamkan insiden tersebut berlaku gara-gara keluarga ini tidak mampu mendapatkan rawatan di sebuah pusat perubatan berikutan masalah kewangan yang dihadapi.


Kami Tak Pernah Halau.. Warga Asing Tolong Jangan Takut Untuk Dapatkan Rawatan 2

Kami Tak Pernah Halau.. Warga Asing Tolong Jangan Takut Untuk Dapatkan Rawatan 3

Jangan takut, nyawa lagi penting

Menyedari betapa pentingnya sokongan sosial, seorang doktor bernama Nimelesh terpanggil memberi penjelasan terhadap isu tersebut. Nasihat doktor muda ini, mereka yang berwarganegara luar untuk segera mendapatkan rawatan pakar jika berhadapan situasi sedemikian. Ini kerana prosedur di kebanyakan jabatan kecemasan akan memberi keutamaan rawatan kepada mereka yang dalam keadaan kritikal tidak ada isu pembayaran perlu dilakukan dahulu sebelum diberikan rawatan.

Kami Tak Pernah Halau.. Warga Asing Tolong Jangan Takut Untuk Dapatkan Rawatan 4

Kami Tak Pernah Halau.. Warga Asing Tolong Jangan Takut Untuk Dapatkan Rawatan 5

Tak pernah halau & beri rawatan terlebih dahulu

Nimelesh juga menegaskan bahawa jika patient berkenaan adalah pendatang tanpa izin (Pati) sekali pun, rawatan akan diberikan dan isu lain pihak imigresen dan kedutaan akan selesaikan kemudian. Dalam pada itu, beliau yang kini sedang berkhidmat di sebuah perubatan psikologi turut berkongsi pengalamannya menerima beberapa orang patients warganegara asing.


Kami Tak Pernah Halau.. Warga Asing Tolong Jangan Takut Untuk Dapatkan Rawatan 6

Kami Tak Pernah Halau.. Warga Asing Tolong Jangan Takut Untuk Dapatkan Rawatan 7
Gambar Sekadar Hiasan

Kadang bukan duit jadi masalah, tapi dokuman tak sah

Menjengah ke ruangan komen pula, rata-rata netizen bersetuju dengan penjelasan daripada doktor muda berkenaan. Malah ada antara mereka turut berkongsi pengalaman serta pendapat mengenai isu itu. Dikongsi sejak semalam, posting tersebut berjaya meraih hampir 20 ribu retweet dan 7 ribu likes.

Kami Tak Pernah Halau.. Warga Asing Tolong Jangan Takut Untuk Dapatkan Rawatan 8 Kami Tak Pernah Halau.. Warga Asing Tolong Jangan Takut Untuk Dapatkan Rawatan 9 Kami Tak Pernah Halau.. Warga Asing Tolong Jangan Takut Untuk Dapatkan Rawatan 10

Sumber : Twitter HausofHilton


Kisah Dunia Advertisement Slot

Sharing is caring!

Telegram