Realiti Hidup Tips Berguna

“Jangan Panik, Enjoy The Moment…” – Yana Kongsi Tips Kawal Anak ‘Tantrum’

Anak-anak kecil memang ditakdirkan secara semulajadi bersifat ‘hyper’. Tapi yang jadi malunya apabila anak tiba-tiba meragam, dan menunjukkan ‘tantrum’ sewaktu anda sekeluarga sedang berada di kawasan awam, susah betul nak kawal! Namun menurut kajian, perangai ini adalah biasa di kalangan kanak-kanak berusia 18 – 48 bulan, dan biasanya berpunca apabila mereka kecewa tak dapat lakukan sesuatu oleh ibu bapa.

BACA: Jangan Biar Anak Perempuan & Isteri Tayang Aurat Guna Apps Merapu Ni!

Selebriti terkenal, Yana Samsudin pernah berkongsi sedikit tips buat para ibu bapa di luar sana tentang cara untuk mengendalikan anak yang membuat perangai seperti ini berdasarkan pengalaman sebelum ini bersama anaknya, Aisy Mateen.

Mateen start tantrum masa umurnya 1 tahun setengah

Jangan panik, enjoy…comel kot keletah guling macam kipas helikopter

Layan layan sayang…tanya apa yang dia nak

Alihkan perhatian dia…pandai cungkil perbualan

Bila dah senyap…tanya kenapa buat macam tu

Jangan malu…orang lain pun pernah lalui zaman kecil juga

Rata-rata netizen setuju dengan pendapat yang diluahkan oleh ibu penyayang ini dan ada yang turut berkongsi pengalaman tentang anak masing-masing.

Kadang tak faham orang pandang sedangkan ibu ayah juga

Dua2 anak tak pernah guling2 macam ni

lega baca post ni…dah tau tantrum, layan kan jela

Kipas helikopter…samalah anak saya pun gitu

Beruntung sebenarnya ada anak dan dapat rasa moment tu

Sumber: IG yanasamsudin

1
like
2
love
1
haha
1
wow
sad
1
angry

Please enter an Access Token on the Instagram Feed plugin Settings page.