Cinta & Perhubungan Realiti Hidup

Jangan Berangan Konon Mahukan Anak Ramai, Takut Derita Bila Kewangan Tak Stabil

Jangan Berangan Konon Mahukan Anak Ramai, Takut Derita Bila Kewangan Tak Stabil 1
Rasaflix

Sharing is caring!

Mempunyai zuriat merupakan impian bagi setiap orang yang sudah berumah tangga. Bahkan anak-anak juga adalah penyambung keturunan atau pengikat cinta dalam hubungan suami dan isteri. Tambahan lagi, masyarakat sering kali ‘dimomokkan’ dengan kenyataan bahawa seseorang anak itu pembawa rezeki dalam rumah tangga. Ekoran daripada itu, tidak mustahillah jika terdapat sesetengah ibu bapa yang berlumba-lumba untuk mendapatkan anak.

Bukan nak pertikai rezeki anak tu murah

Namun berbeza pula dengan pendapat seorang pengendali akaun Twitter bernama @kierarawr baru-baru ini. Menerusi perkongsian tersebut, dia tidak menafikan bahawa rezeki anak itu sememangnya murah. Bagaimanapun, pemuda ini berharap ibu atau bapa tidak hanya bergantung kepada persepsi tersebut. Jelasnya, niat untuk memiliki anak yang ramai itu tidak salah asalkan mereka stabil daripada segi kewangan. Hal ini kerana dia bersimpati dengan nasib anak-anak pada zaman sekarang.


Jangan Berangan Konon Mahukan Anak Ramai, Takut Derita Bila Kewangan Tak Stabil 2

Jangan Berangan Konon Mahukan Anak Ramai, Takut Derita Bila Kewangan Tak Stabil 3
Gambar sekadar hiasan

Jangan berangan kalau kewangan tak stabil

Ironinya, pemuda ini juga mahu masyarakat sedar bahawa anak itu merupakan amanah daripada Allah yang perlu dijaga dengan sebaik mungkin. Lantaran itu, ibu bapa diseru agar jangan terlalu gopoh mengejar impian untuk mendapatkan anak sehinggakan nasib mereka tidak terbela di kemudian hari. Selain kewangan, dia turut berpendapat bahawa aspek kesihatan mental dan fizikal juga perlu diambil kira sebelum bercadang untuk memiliki zuriat.

Jangan Berangan Konon Mahukan Anak Ramai, Takut Derita Bila Kewangan Tak Stabil 4

Jangan Berangan Konon Mahukan Anak Ramai, Takut Derita Bila Kewangan Tak Stabil 5
Gambar sekadar hiasan

Itu pentingnya merancang. Jangan cakap rezeki kerana takdir

Menjengah ke ruangan komen, posting tersebut telah mendapat pelbagai reaksi daripada netizen. Rata-ratanya tampak bersetuju dengan pandangan yang diberikan sambil berpendapat bahawa perancangan keluarga adalah amat penting dalam menangani masalah ini. Malah sebahagian daripada mereka sempat mendedahkan realiti sebenar dalam dunia perkahwinan.


Jangan Berangan Konon Mahukan Anak Ramai, Takut Derita Bila Kewangan Tak Stabil 6

Jangan Berangan Konon Mahukan Anak Ramai, Takut Derita Bila Kewangan Tak Stabil 7Jangan Berangan Konon Mahukan Anak Ramai, Takut Derita Bila Kewangan Tak Stabil 8

Jangan Berangan Konon Mahukan Anak Ramai, Takut Derita Bila Kewangan Tak Stabil 9

Sumber: Twitter SIS PERSONAL SHOPPER


Kisah Dunia Advertisement Slot

Sharing is caring!

Telegram