Semasa Viral

Isu Kuda Ditampar Tuan, Ini Hakikat Sebenar Eksploitasi Haiwan Ramai Tak Tahu!

Beberapa hari lalu, seorang wanita di Facebook telah berkongsi satu foto haiwan kuda yang dijadikan tarikan pelancong di Melaka untuk ditunggang. Melalui posting tersebut, wanita ini mendedahkan kejadian bahawa kuda tersebut telah ditampar oleh tuannya sehingga kelihatan sugul. Posting tersebut kemudiannya tular dan meraih banyak perkongsian netizen yang rata-ratanya simpati dengan haiwan itu dan mengkritik tindakan tuannya.

BACA: “Aku Ulang Banyak Kali Pun Gelak Gak Hahaha”- Seorang Pemuda Jadi Bahan Lawak Gara-Gara Digigit Kuda!

Sebak bila tengok wajah kuda tu lepas kena tampar dgn mamat yg jaga dia tu.. kawan aku pun nampak

Status yang dimuatnaik wanita ini menjadi perhatian di media sosial. Di ruangan komen, ramai yang meluahkan simpati mereka terhadap nasib-nasib haiwan seperti ini.

Kesian kuda tu.. sama2 kita boikot pender4an binatang 

Binatang punya tuan binatang.. haiwan pun ada perasaan 

Gambar sekadar hiasan

Seorang individu ini telah menyatakan ketidaksetujuannya dalam menjadikan haiwan sebagai punca keuntungan dalam perniagaan. Menurutnya, kuda memiliki kekuatan yang kuat untuk tujuan bersukan, tetapi apabila dijadikan objek tarikan pelancong seperti kereta kuda, ia adalah sesuatu yang tidak wajar.

Dalam sehari kau tau tak berapa round kuda tu pusing2 

Pada yg ada rasa ehsan terhadap haiwan, janganlah naik kereta kuda atau gajah 

Gambar sekadar hiasan

Komen daripada individu itu turut disokong netizen lain yang berpendapat haiwan seperti kuda tidak mampu menampung beban berat pelancong apabila mereka dijadikan kereta kuda yang bekerja seharian tanpa henti.

Setuju sangat.. janganlah naik kuda yg s4iz kecil

Kuda jadikan kereta kuda mmg beban, berat lagi.. kuda tu penat 

Isunya bila kuda dijadikan kereta, mmg kesian.. perlu dimansuhkan 

Pakat2 jangan naik.. byk lagi jalan nak cari duit 

Ramai yang tidak menyokong kewujudan kereta kuda seperti ini dijadikan tarikan pelancongan untuk meraih keuntungan. Sebagai langkah menghentikan tarikan pelancongan seperti ini daripada terus berkembang, netizen menyeru orang ramai supaya tidak lagi menaiki kereta kuda kerana percaya ia memberi beban kepada haiwan ini.

Sumber: Facebook Mastura Omar

[instagram-feed]