Gadjet

iPhone Lancar Aplikasi ‘Do Not Disturb While Driving’

Jenama terkenal telefon bimbit, iPhone bakal melancarkan perisian Do Not Disturb While Driving untuk Apple iOS 11 pada musim luruh ini. Pengumuman aplikasi ini dibuat selepas Apple disaman 6 bulan yang lalu kerana tidak mempunyai ciri-ciri keselamatan seperti ini. Seorang pemandu kenderaan dilaporkan meninggal dunia akibat mengalami kemalangan ketika menggunakan aplikasi FaceTime ketika memandu.

Aplikasi ini aktif apabila telefon anda disambungkan ke kereta melalui Bluetooth atau kabel telefon. Apabila kenderaan anda mulai bergerak, aplikasi ini akan menyekat semua panggilan dan pesanan ringkas yang mampu mengganggu fokus anda ketika memandu di jalan raya. Ini termasuklah penggunaan aplikasi Whatsapp, SMS, email dan sebagainya. Aplikasi ini akan menghantar pesanan ringkas kepada pengguna yang menelefon anda untuk memaklumkan anda sedang memandu.

Aplikasi seperti Apple Maps dan Google Maps dikecualikan untuk kegunaan pemandu, tetapi pengguna tidak boleh menetapkan destinasi apabila kereta mula bergerak.

Skrin telefon iPhone juga akan terkunci bagi menghalang pemandu untuk mengakses telefon bimbit mereka ketika memandu. Walau bagaimanapun aplikasi ini merupakan pilihan yang boleh dipilih oleh pemandu. Pemandu boleh menutup aplikasi ini jika mereka tidak mahu menggunakan servis berkenaan.

Naib Presiden Kanan Kejuruteraan Apple, Craig Federighi memaklumkan berita ini ketika menghadiri Worldwide Developers Conferences di San Jose.

Aplikasi ini direka untuk memastikan anda fokus ketika memandu. Ketika anda memandu, anda tidak perlu membalas mesej-mesej berkenaan. Kami (Apple) merasa langkah ini penting bagi memastikan keselamatan bagi pemandu -Craig Federighi

Apple juga menambah ciri-ciri seperti carian tempat membeli belah dan peta lapangan terbang untuk memudahkan pengguna.

Artikel yang dikeluarkan oleh British Medical Journal  menunjukkan bahawa pemandu mempunyai empat kali risiko untuk terlibat dalam kemalangan jika menggunakan telefon bimbit ketika memandu.

Statistik yang dikeluarkan oleh Cawangan Trafik Bukit Aman menunjukkan kadar kemalangan jalan raya semakin meningkat dari tahun ke tahun. Pada tahun 2014, sebanyak 476,196 kes kemalangan dilaporkan, dan kes kemalangan ini meningkat kepada 489,606 kes pada tahun 2015.

 

Pelancaran aplikasi ini sedikit sebanyak diharap mampu mengurangkan kadar kemalangan di Malaysia.

like
love
haha
wow
sad
angry