Semasa Tips Berguna

Hanya Rapatkan Dua Jari Telunjuk, Kajian Buktikan Boleh Kesan Kanser Paru-Paru

Hanya Rapatkan Dua Jari Telunjuk, Kajian Buktikan Boleh Kesan Kanser Paru-Paru

Sharing is caring!

Kanser merupakan satu masalah kesihatan yang paling digeruni oleh semua orang. Mana tidaknya, saban hari ada sahaja nyawa melayang disebabkan komplikasi ini. Menurut hasil penyelidikan pakar, kanser paru-paru adalah jenis barah kedua yang paling kerap dihidapi oleh masyarakat di serata dunia. Lantaran itu, orang ramai disaran untuk melakukan pemeriksaan awal sekiranya mengalami sebarang simptom yang berkait dengannya.

BACA: Ingatkan Otot Mata Lemah, Ibu Terkejut Doktor Sahkan Anak Hidap Kanser Stage

Rapatkan 2 jari telunjuk…perhatikan ruang yang terbentuk


Terbaharu, portal Cancer Research UK mendedahkan kaedah yang dikenali sebagai Schamroth Window Test berpotensi membantu manusia untuk mengesan tanda awal kanser paru-paru. Caranya mudah saja iaitu meletakkan dua jari telunjuk secara berdekatan dan melihat sekiranya ada ruang yang terbentuk pada jari. Jika anda mendapati tiada ruang yang terbentuk di antara dua jari tersebut, mungkin anda perlu merujuk kepada pakar kesihatan.

Hanya Rapatkan Dua Jari Telunjuk, Kajian Buktikan Boleh Kesan Kanser Paru-Paru

Mengesan simptom ‘Finger Clubbing

Signifikannya, ujian ini dilakukan adalah untuk memeriksa sekiranya terdapat simptom yang dinamakan sebagai ‘Finger Clubbing‘ pada jari-jemari anda. Menurut kajian, 3 daripada 10 responden yang mempunyai simptom tersebut menghidap kanser paru-paru bukan sel kecil (non small cell lung cancer) manakala 4 daripada 100 menghidap kanser paru-paru sel kecil (small cell cancer). Sementara itu, terdapat tiga fasa berlakunya finger clubbed iaitu bahagian bawah kuku menjadi lembut dan berkilat, kuku tampak melengkung daripada sisi serta bucu jari melengkung.


Hanya Rapatkan Dua Jari Telunjuk, Kajian Buktikan Boleh Kesan Kanser Paru-Paru Hanya Rapatkan Dua Jari Telunjuk, Kajian Buktikan Boleh Kesan Kanser Paru-Paru

Sumber: Era (Malaysia) & Cancer Research UK


Nak cerita lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia di https://t.me/kisahdunia

Sharing is caring!

Facebook

Telegram