International

Hanya Dengan Menangis, Wanita Ini Jana RM120k Setahun

Hanya Dengan Menangis, Wanita Ini Jana RM120k Setahun

Sharing is caring!

Pekerjaan merupakan sesuatu khidmat atau tugasan yang dilakukan untuk menjana pendapatan bagi menyara diri dan keluarga. Dalam mengejar arus permodenan ini, semakin banyak peluang pekerjaan baru yang diwujudkan dan begitu juga dengan kehilangan peluang pekerjaan. Oleh hal yang demikian, tidak hairanlah jika terdapat sesetengah pekerjaan yang unik dan ada kalanya seperti tidak masuk akal bahawa pekerjaan tersebut wujud.

BACA: Budak 6 Tahun Jana RM45 Juta, Hanya Review Mainan Di YouTube

Hanya Dengan Menangis, Wanita Ini Jana RM120k Setahun

Jana RM120,00 Setahun

Seorang wanita dari wilayah Henan, China telah menjana pendapatan sekitar 200,000 yuan (RM120,000) setahun hanya dengan menangis dan bersedih di pengebumian orang yang langsung tidak dikenalinya. Perkara tersebut dianggap sebagai tradisi kuno di negara China. Wanita tersebut, yang namanya tidak didedahkan memberitahu pihak media Shanghaiist bahawa dia bekerja sebagai tukang sedih profesional. Beliau menghadiri pengebumian orang yang tidak dikenalinya dan akan menangis bersungguh-sungguh sebagai tanda perpisahan kepada mendiang ke alam akhirat.

Pekerjaan ini bukanlah sesuatu yang baru di China, kerana tradisi ini telah diamalkan oleh sebahagian penduduk China dan Mesir sejak sekian lama. Selain daripada bersedih, mereka juga diberi tanggungjawab untuk menggembirakan orang sekeliling mereka dan membuatkan mereka berasa lebih tenang. Perkara yang sama juga diamalkan oleh penduduk di wilayah Hebei, di mana para penduduk di kawasan tersebut menyediakan khidmat menari di hadapan orang ramai bagi menghilangkan rasa sedih terutamanya kepada ahli keluarga yang terlibat.

Hanya wanita yang layak bekerja 

Menurut sejarah, kebanyakan orang yang diupah untuk melakukan tugas bersedih dan meratapi orang yang telah tiada ini adalah wanita. Hal ini demikian kerana lelaki dianggap tidak layak untuk pekerjaan ini kerana lelaki seharusnya lebih kuat berbanding wanita dari segi emosi. Mereka juga adalah ketua bagi keluarga masing-masing. Selain itu, ia juga adalah bertujuan untuk mewujudkan peluang pekerjaan bagi wanita di negara terbabit.

Hanya Dengan Menangis, Wanita Ini Jana RM120k Setahun

Wanita tersebut memberitahu bahawa beliau telah melakukan pekerjaan tersebut selama 20 tahun dan beliau mendapat sekurang-kurangnya 300 yuan (RM180) untuk bersedih dan menangis selama 30 minit. Beliau telah berjaya untuk membeli sebuah rumah untuk keluarganya dan menghantar anak sulungnya belajar di sebuah universiti menggunakan wang yang diperolehi daripada kerjaya tersebut.

Sumber : Portal Nextshark , Shanghaiist & YouTube

Hanya Dengan Menangis, Wanita Ini Jana RM120k Setahun

Facebook

Telegram