Viral Sedih

Hampir Naiki MH370 Ke China Rai Birthday, Pemuda Terselamat Dengar Firasat Ibu

Hampir Naiki MH370 Ke China Rai Birthday, Pemuda Terselamat Dengar Firasat Ibu

Sharing is caring!

Good night 370” menjadi ayat penuh duka yang tidak akan pernah dilupakan oleh kita semua sampai bila-bila. Ucapan berkenaan merupakan rakaman suara terakhir yang didengari menerusi pesawat Malaysia Airlines MH370 ketika dalam penerbangan ke Beijing sebelum ia hilang tanpa khabar berita. Meskipun usaha pencarian sudah dijalankan secara mega, namun kehilangan kapal terbang itu terus menjadi misteri sehingga ke hari ini.

BACA : Terpaksa Tipu Anak, Isteri Sayu Kenangkan Suami Terlibat Dalam Tragedi MH370..

Hampir Naiki MH370 Ke China Rai Birthday, Pemuda Terselamat Dengar Firasat Ibu
Gambar sekadar hiasan

Mak tiba-tiba ubah fikiran 7 hari sebelum MH370 berlepas

Dalam pada itu, seorang pemuda dengan akaun Twitter @hafeez sempat mendedahkan kisahnya ketika hampir menaiki pesawat tersebut untuk menyambut ulang tahun kelahirannya di negara gergasi terbabit. Ternyata ia digambarkan sebagai kenangan yang cukup menyentap jiwa kerana dia seakan-akan terselamat apabila rancangan percutiannya terpaksa diubah atas firasat kehendak ibunya sendiri 7 hari sebelum berlepas.


Patutnya aku naik MH370 ke Beijing untuk sambut hari jadi kat sana. Tapi seminggu sebelumnya, mak tukar fikiran katanya tak berminat nak pergi China. Macam-macam alasan dia bagi. Susah nak dapat makanan halal la, masalah nak berkomunikasi la. Awalnya tertekan juga sebab dah excited kot nak sambut birthday kat sana. Tapi fikir balik kehendak mak, setujulah untuk pilih tempat lain. Lokasi penerbangan tak boleh tukar jadi duit tiket memang hangus. Beli tiket ke Vietnam pula untuk 9 Mac 2014. 8 Mac tu terkejut sebab berita laporkan kehilangan pesawat MAS. Bila check balik jadual perjalanan, kami memang sepatutnya naik MH370. Kami terkejut, terdiam. Bersyukur sangat sebab ikut cakap mak, kalau tak mungkin kami salah seorang yang terlibat sama. Beberapa jam kemudian, keluar pula berita pasal pesawat tu dah terhempas di sekitar lautan negara Vietnam. Itu pun lokasi kedua yang aku pilih.

Hampir Naiki MH370 Ke China Rai Birthday, Pemuda Terselamat Dengar Firasat Ibu

Hampir Naiki MH370 Ke China Rai Birthday, Pemuda Terselamat Dengar Firasat Ibu

Hampir Naiki MH370 Ke China Rai Birthday, Pemuda Terselamat Dengar Firasat Ibu
Gambar sekadar hiasan
Hampir Naiki MH370 Ke China Rai Birthday, Pemuda Terselamat Dengar Firasat Ibu
Gambar sekadar hiasan

Hari jadi yang aku takkan lupa sampai bila-bila

Mengenang semula tarikh itu, dia sangat bersyukur kerana masih diberikan peluang untuk bernafas atas dunia ini. Di hujung coretan, Hafeez menitipkan seikhlas hati kepada semua yang hilang semoga mereka dalam keadaan tenang di bawah rahmat Allah.


Kami dah berbelah bahagi sama ada nak teruskan percutian atau batalkan. Tapi kami serahkan semua pada Allah dan selamat terbang ke Vietnam pada hari seterusnya. Jadi setiap kali dengar je pasal MH370, memori tu akan datang balik. Patutnya aku naik pesawat tu untuk sambut hari jadi ke 30 tahun, bertarikhkan 7 hari bulan dan kebetulan nombor pesawat pula MH370. Semuanya benda yang jadi ni berkait dengan aku.

Hampir Naiki MH370 Ke China Rai Birthday, Pemuda Terselamat Dengar Firasat Ibu

Hampir Naiki MH370 Ke China Rai Birthday, Pemuda Terselamat Dengar Firasat Ibu
Gambar sekadar hiasan
Hampir Naiki MH370 Ke China Rai Birthday, Pemuda Terselamat Dengar Firasat Ibu
Gambar sekadar hiasan

Sumber : Twitter hafeez


Nak cerita lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia di https://t.me/kisahdunia

Sharing is caring!

Facebook

Telegram