Fesyen & Gaya Hidup International Realiti Hidup Semasa Viral

[GAMBAR] “Ini adalah Puteri Parsi yang…” – Wanita Berkumis Tanda Kecantikan Abad Ke-19 Di Persia

[GAMBAR] "Ini adalah Puteri Parsi yang..." - Wanita Berkumis Tanda Kecantikan Abad Ke-19 Di Persia 1
Rasaflix

Sharing is caring!

Puteri ini bernama Esmat al-Dowleh yang merupakan seorang puteri dari Persia.

Dia dikenali sebagai wanita yang hebat sewaktu dahulu kerana peranannya dalam¬† “Women Empowerment”.¬†Terdapat rumours juga bahawa seramai 13 orang jejaka membunuh diri akibat cinta mereka ditolak dan ada juga sumber yang menyatakan dia telah mendirikan rumah tangga pada lingkungan usia 9 atau 10 tahun dan tidak sempat untuk dilamar oleh jejaka sehingga 13 kali.


Puteri ini juga merupakan seorang yang cerdik dan cerdas. Pada zamannya, dia dikenali sebagai seorang pianis dan juga seorang yang minat menulis. Ayahandanya, Raja Nasir al-Din Shah Qajar merasa bangga apabila melihat anaknya semakin pintar dan bijak. Selain itu, foto-foto puteri ini juga telah diabadikan oleh bapanya yang meminati bidang photography.

Anda mesti terkejut melihat kenapa seorang puteri ini mempunyai kumis. Kumis itu merupakan lambang  kecantikan di Persia pada abad ke -19 kerana majoriti wanita Qajar akan menumbuhkannya untuk tujuan kecantikan. Selain berkumis, mempunyai tubuh badan yang gempal juga merupakan salah satu simbol kecantikan pada wanita-wanita di Persia ketika waktu itu.


Kalau di Malaysia, semua nak putih gebu tetapi di Persia sewaktu dahulu mereka mahu tumbuhkan kumis di wajah mereka.

[GAMBAR] "Ini adalah Puteri Parsi yang..." - Wanita Berkumis Tanda Kecantikan Abad Ke-19 Di Persia 2 [GAMBAR] "Ini adalah Puteri Parsi yang..." - Wanita Berkumis Tanda Kecantikan Abad Ke-19 Di Persia 3 [GAMBAR] "Ini adalah Puteri Parsi yang..." - Wanita Berkumis Tanda Kecantikan Abad Ke-19 Di Persia 4 [GAMBAR] "Ini adalah Puteri Parsi yang..." - Wanita Berkumis Tanda Kecantikan Abad Ke-19 Di Persia 5 [GAMBAR] "Ini adalah Puteri Parsi yang..." - Wanita Berkumis Tanda Kecantikan Abad Ke-19 Di Persia 6 [GAMBAR] "Ini adalah Puteri Parsi yang..." - Wanita Berkumis Tanda Kecantikan Abad Ke-19 Di Persia 7 [GAMBAR] "Ini adalah Puteri Parsi yang..." - Wanita Berkumis Tanda Kecantikan Abad Ke-19 Di Persia 8[GAMBAR] "Ini adalah Puteri Parsi yang..." - Wanita Berkumis Tanda Kecantikan Abad Ke-19 Di Persia 9

Sumber: FB Rizal Hakimm


Kisah Dunia Advertisement Slot

Nak cerita lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia di https://t.me/kisahdunia

Sharing is caring!

Telegram

Kisah Dunia Nak cerita viral & trending setiap hari? Tidak Ya