Viral

Gadis Terkilan Majikan Pilih Kasih, Gagal Dapat Offer Kerja Sebab Muka Tak Lawa

Gadis Terkilan Majikan Pilih Kasih, Gagal Dapat Offer Kerja Sebab Muka Tak Lawa 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Tidak dinafikan bahawa memiliki pakej wajah yang cantik pasti boleh menjadi tiket untuk seseorang memenuhi apa jua hajat. Bagaimanapun, sikap pilih kasih serta amalan diskriminasi terhadap pekerja berdasarkan rupa perlu dielakkan kerana menjejaskan reputasi sesebuah syarikat. Hal ini kerana prestasi seseorang pekerja perlu dinilai berdasarkan tahap kebolehan masing-masing, bukan dari segi kecantikan semata-mata.

Baca : Kerja Banyak Tapi Gaji Ciput, Ini Kata Hazeman Huzir Jangan baik Sangat..

Yang menggoda juga dapat offer, yang bagus tak ada peluang

Terdahulu, seorang pengguna Twitter @ibcig berkongsi kisah mengenai dua orang pelatih intern di syarikatnya. Salah seorang daripadanya disifatkan sebagai pekerja yang berdedikasi walaupun tidak pandai bergaya, manakala seorang lagi pula produktiviti kerja tak seiring dengan rupa yang menawan. Namun di akhirnya, syarikat tersebut telah memilih pelatih yang dikatakan lebih elegan itu untuk diserap sebagai staf tetap.

Gadis Terkilan Majikan Pilih Kasih, Gagal Dapat Offer Kerja Sebab Muka Tak Lawa 2

Gadis Terkilan Majikan Pilih Kasih, Gagal Dapat Offer Kerja Sebab Muka Tak Lawa 3
Gambar Sekadar Hiasan

Tuhan dah atur rezeki yang lebih baik

Walaupun seorang lagi pelatih intern berkenaan gagal, namun rezeki tetap menyebelahinya apabila mendapat tawaran kerja daripada syarikat yang jauh lebih ternama. Dalam pada itu, dia juga mengulas lanjut bahawa rezeki tidak akan pernah tersalah alamat walaupun kecantikan adalah hak istimewa (privilege) dalam budaya masyarakat masa kini.


Gadis Terkilan Majikan Pilih Kasih, Gagal Dapat Offer Kerja Sebab Muka Tak Lawa 4 Gadis Terkilan Majikan Pilih Kasih, Gagal Dapat Offer Kerja Sebab Muka Tak Lawa 5

Gadis Terkilan Majikan Pilih Kasih, Gagal Dapat Offer Kerja Sebab Muka Tak Lawa 6
Gambar Sekadar Hiasan

Nak yang cantik tapi ‘haprak’ buat kerja…

Perkongsian tersebut telah meraih lebih 4 ribu retweets selain turut menerima pelbagai reaksi daripada netizen. Rata-rata mereka berpendapat bahawa wanita kini bukan hanya perlu tampil cantik dari segi rupa sahaja, malah perlu menonjolkan diri dengan sikap profesional yang lebih tinggi.


Gadis Terkilan Majikan Pilih Kasih, Gagal Dapat Offer Kerja Sebab Muka Tak Lawa 7Gadis Terkilan Majikan Pilih Kasih, Gagal Dapat Offer Kerja Sebab Muka Tak Lawa 8 Gadis Terkilan Majikan Pilih Kasih, Gagal Dapat Offer Kerja Sebab Muka Tak Lawa 9

Sumber : Twitter @ibcig

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Dr Amalina Dikecam Gara-Gara Tak Balik Kerja Malaysia, Dr Rafidah Bidas Balik
🔥21 Tahun Hidup Tak Makan Nasi, Wanita Dedah Rasa Loya Sebab Nampak Macam Ulat
🔥Kena Block Beri Pendapat Pasal Dr Amalina Kutuk KKM? Pakar Ini Kongsi Cerita

Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram