Inspirasi Semasa sponsored

[FOTO] Dari Sampah Ke ‘Harta Karun’, The Power Of Plastik Yang Ramai Tak Tahu

[FOTO] Dari Sampah Ke 'Harta Karun', The Power Of Plastik Yang Ramai Tak Tahu 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Pencemaran alam melibatkan plastik kian meruncing saban hari. Maka kaedah recycle diwujudkan agar sampah-sampah tertentu boleh digunakan semula. Namun tahukah anda, terdapat satu lagi cara efektif lain iaitu upcyle? Haaaaa memang rare namun jangan tak tahu, ramai dah mula mengamalkan inisiatif seperti ini. Bukan sahaja untuk bumi, namun memberikan dampak yang sangat positif pada masyarakat setempat.

BACA : Atuk Buat Duit RM1.7 Juta Dengan Jual Barang Kitar Semula, Netizen Terkejut Dengan Apa Yang Dibuat

Upcycle Shack’s menukarkan sampah menjadi ‘harta karun’

Kesan baik macam mana tu? Sebenarnya, manfaat utama kaedah upcycle ni bertumpu kepada sampah yang akan ditukarkan menjadi ‘harta karun’. Kerja ini turut dijalankan oleh Upcycle Shack’s dalam usaha mengurangkan pencemaran di sungai atau laut sekitar Sabah. Bagi penduduk ‘Negeri Di Bawah Bayu’ ini, anda boleh beri bahan buangan seperti tayar lama atau botol pada pihak mereka. Jangan terkejut, lihatlah betapa cantiknya produk upcycle yang berjaya dihasilkan komuniti ini. Nampak ketelitian seni halusnya ekslusif macam barangan mahal.

[FOTO] Dari Sampah Ke 'Harta Karun', The Power Of Plastik Yang Ramai Tak Tahu 2

[FOTO] Dari Sampah Ke 'Harta Karun', The Power Of Plastik Yang Ramai Tak Tahu 3

[FOTO] Dari Sampah Ke 'Harta Karun', The Power Of Plastik Yang Ramai Tak Tahu 4

[FOTO] Dari Sampah Ke 'Harta Karun', The Power Of Plastik Yang Ramai Tak Tahu 5

[FOTO] Dari Sampah Ke 'Harta Karun', The Power Of Plastik Yang Ramai Tak Tahu 6

Helping Hand Penan’s (HHP) meraikan kemahiran menenun etcik Penan

Ibarat memberi harapan baru kepada etnik pedalaman Sarawak iaitu Penan, Helping Hand Penan’s (HHP) giat meraikan bakat menenun semulajadi yang dimiliki etnik tersebut. Bermula dengan bahan rotan atau PVC strips, kini mereka upcycle paket minuman atau makanan menjadi tote bags serta coaster. Bukan sekadar menjana pendapatan sendiri dengan cara kreatif sampai berjaya menyekolahkan anak-anak mereka, malahan meningkatkan keyakinan diri.

[FOTO] Dari Sampah Ke 'Harta Karun', The Power Of Plastik Yang Ramai Tak Tahu 7

[FOTO] Dari Sampah Ke 'Harta Karun', The Power Of Plastik Yang Ramai Tak Tahu 8

[FOTO] Dari Sampah Ke 'Harta Karun', The Power Of Plastik Yang Ramai Tak Tahu 9

Inspirasi Kreatif mengajar kemahiran menjahit pada penduduk kehilangan kerja

Inspirasi Kreatif iaitu sebuah syarikat pembekal barangan Kemahiran Hidup kepada sekolah rendah dan menengah juga melakukan usaha sama. Selain menawarkan servis membaiki alatan bengkel rosak di sekolah kurang berkemampuan, isteri kepada pemilik syarikat iaitu Puan Syida juga mengajar kemahiran menjahit dan menganyam kepada penduduk yang kehilangan pendapatan ekoran COVID-19 sejak tahun 2020 lagi.

[FOTO] Dari Sampah Ke 'Harta Karun', The Power Of Plastik Yang Ramai Tak Tahu 10

Produk upcycle tahan lasak walaupun diperbuat daripada plastik

Dengan kaedah upcyle, mereka menggunakan bahan buangan seperti pek plastik minuman, plastik beras atau kain hingga dapat hasilkan produk baru. Beg tangan, beg simpan telur serta beg botol air adalah contoh produk kreatif mereka. Walaupun diperbuat daripada plastik, ia sangat tahan lasak dan sesuai digunakan di mana sahaja.

[FOTO] Dari Sampah Ke 'Harta Karun', The Power Of Plastik Yang Ramai Tak Tahu 11

Nerina Ong hasilkan produk upcycle yang bermanfaat untuk kegunaan rutin harian

Hasil tangan yang yang cukup memukau, itulah gambaran tepat untuk produk penghasilan kumpulan Nerina Ong ini. Menggunakan bungkusan minuman termasuklah MILO, setiap barang baru yang diolah mempunyai keunikan tersendiri bergantung kepada kebebasan idea kreatif pembuatnya. Bertahun-tahun dia membantu masyarakat sambil melestarikan alam sekitar melalui kaedah upcycle selain memfokuskan kepada pembuatan beg pasar sesuai untuk kegunaan harian.

[FOTO] Dari Sampah Ke 'Harta Karun', The Power Of Plastik Yang Ramai Tak Tahu 12

[FOTO] Dari Sampah Ke 'Harta Karun', The Power Of Plastik Yang Ramai Tak Tahu 13

[FOTO] Dari Sampah Ke 'Harta Karun', The Power Of Plastik Yang Ramai Tak Tahu 14

Peluang mendapat beg MILO dengan 4 jenis design yang super-nice

Dalam menggalakkan sokongan kepada kegigihan komuniti yang terlibat, sebenarnya Kempen MILO Stik Pek X-Change kini giat dianjurkan bermula dari 1 Mac hingga 31 Mei. Uishhh sempat lagi ni. Bungkusan produk MILO Stik Pek yang anda beli sekarang takkan terbuang macam tu je guys. Susah ke nak join? Ahhh senang je. Ikuti langkah mudah dalam video bawah ini dan anda berpeluang mendapat beg MILO dengan 4 design yang super-nice.

[FOTO] Dari Sampah Ke 'Harta Karun', The Power Of Plastik Yang Ramai Tak Tahu 15

Tanggungjawab jaga bumi dilakukan bersama…Sokong usaha komuniti upcycle

Peranan menjaga bumi adalah tanggungjawab bersama. Kalau kita tak mampu nak buat macam yang 4 komuniti di atas lakukan, berikan sokongan melalui kempen MILO Stik X-Change ini pun dah memadai sangat. Bukan sahaja untuk kelestarian alam, namun demi membuka peluang menjana pendapatan khususnya kepada kelompok masyarakat B40. Kalau nak dapatkan maklumat lanjut tentang kempen ini atau ingin muat turun borang penyertaan, korang boleh layari https://www.milo.com.my/stikpekxchange.

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥Terima Mesej ‘Jijik’ Pendakwah Terkenal, Wanita Kesal Suami Sendiri Tak Percaya
🔥Dapat Tahu Kena Bersalin Czer, Isteri Menangis Ketakutan Asyik Pegang Perut
🔥Ada Benda Snap Gambar Masa Tidur, Kisah Seram Gadis Malaysia Viral Ke Indonesia

Sharing is caring!

Youtube

Facebook