Semasa

Doraemon Jadi Tarikan Tahun Melawat Malaysia 2020 Adalah Tidak Benar!

Baru-baru ini tular sebuah isu di mana watak animasi popular Jepun diangkat sebagai ‘ikon’ tarikan pelancongan Malaysia sempena Tahun Melawat Malaysia 2020. Perkara isu tercetus selepas satu kenyataan dibuat oleh Pengerusi Balai Seni Lukis Negara, Datuk Rashidi Hasbullah bercadang untuk mengadakan sebuah acara pameran lukisan bersempena watak animasi yang terkenal di serata dunia itu, dan secara tak langsung mempromosikan Malaysia di persada antarabangsa.

BACA: Netizen Nak Aliff Syukri Bawa Watak Kak Sally Dalam Upin Ipin – Memang Serupa!

Semua tahu kartun itu mempunyai nilai positif dalam ceritanya..

Bagaimanapun, cadangan tersebut telah mendapat bantahan daripada ramai pihak kerana Malaysia sudahpun memiliki watak animasi sendiri yang wajar diangkat bagi tujuan tersebut. Antara yang turut memberikan respons terhadap isu ini adalah syarikat penerbitan animasi Upin Ipin iaitu Les’ Copaque Production.

Menerusi entri di page FB rasmi syarikat berkenaan, pihak mereka membalas kenyataan tersebut dengan satu status bernada perli.

Benda boleh pakai anim4tion luar, buat apa pakai anim4tion sendiri

Terbaru, pihak Kem3nterian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) menjelaskan bahawa cadangan tersebut hanyalah pendapat daripada Pengerusi Balai Seni Negara sendiri dan belum diputuskan secara rasmi lagi.

Saya tak pernah luluskan & ianya tidak termasuk pun dalam promosi kami

Tambah beliau lagi, jika perkara ini mahu diadakan sekalipun, pastinya watak animasi tempatan yang diangkat menjadi ikon promosi. Justeru pihaknya berharap agar orang ramai tidak tersalah anggap dengan kenyataan yang pernah dikeluarkan oleh pihak Balai Seni Negara tempoh hari.

Sudah semestinya MOTAC angkat watak popular Malaysia, bukan dari negara lain

Sumber: FB Les’ Copaque Production Sdn. Bhd. & Berita Harian Online