Fesyen & Gaya Hidup Realiti Hidup Semasa Tips Berguna

Dilema Penat Kerja & Tanggungjawab, Wanita Kongsi Tips Uruskan Rumah Tangga

Dilema Penat Kerja & Tanggungjawab, Wanita Kongsi Tips Uruskan Rumah Tangga 1
Jawatan Kosong Penulis

Sharing is caring!

Tak dinafikan, rata-rata wanita berstatus ibu pada zaman moden kini memiliki kerjaya atau latar pendidikan yang tinggi. Namun selalu menjadi dilema bagi mereka untuk menguruskan rumah tangga dan tugas di tempat kerja sekali gus. Gara-gara terbeban dengan konflik dalam diri serta psikologi terlalu penat, adakalanya rumah tangga yang terbina juga boleh berantakan sekelip mata.

BACA : Suami Hanya Penoreh Getah, Wanita Hidap Kanser Kulit Rayu Bantuan Orang Ramai

Dilema Penat Kerja & Tanggungjawab, Wanita Kongsi Tips Uruskan Rumah Tangga 2
Gambar sekadar hiasan

Reset otak…konon sedang main ‘game’

Melalui perkongisan Nur Khairunnisa Iskandar di laman Facebook miliknya, wanita ini telah berkongsi tentang langkah-langkah yang perlu dilakukan oleh para ibu yang sedang berhadapan dengan dilema tersebut. Walau apa jua halangan yang dihadapi, mulakan hari anda dengan berfikir secara waras.

Dilema Penat Kerja & Tanggungjawab, Wanita Kongsi Tips Uruskan Rumah Tangga 3

Siapkan anak dahulu

Khairunnisa juga menasihati para ibu agar menguruskan anak terlebih dahulu selepas selesai urusan kerja. Dia mengatakan anak yang masih kecil bukanlah masa yang sesuai untuk mereka berdikari. Tambahnya lagi, suami yang baru pulang dari kerja pasti akan berasa gembira jika melihat anaknya berada dalam keadaan kemas. Untuk mendapatkan tenaga, para ibu juga dinasihatkan supaya mandi untuk menyegarkan tubuh badan.


Dilema Penat Kerja & Tanggungjawab, Wanita Kongsi Tips Uruskan Rumah Tangga 4

Dilema Penat Kerja & Tanggungjawab, Wanita Kongsi Tips Uruskan Rumah Tangga 5
Gambar sekadar hiasan

Mulakan memasak

Memiliki anak kecil merupakan cabaran kepada para ibu terutama ketika berada di dapur. Mereka perlu fokus untuk memasak hidangan dan juga memantau keadaan anak. Untuk mengatasi masalah ini, Khairunnisa menyarankan supaya membina satu ruang kecil untuk anak bermain di kawasan dapur. Orang ramai juga disarankan perlu membuat label semua barang mentah terlebih dahulu supaya boleh menjimatkan masa.

Dilema Penat Kerja & Tanggungjawab, Wanita Kongsi Tips Uruskan Rumah Tangga 6Dilema Penat Kerja & Tanggungjawab, Wanita Kongsi Tips Uruskan Rumah Tangga 7

Dilema Penat Kerja & Tanggungjawab, Wanita Kongsi Tips Uruskan Rumah Tangga 8
Gambar sekadar hiasan

Belajar hargai masa

Sewaktu makan, para ibu perlulah melayan suami dan anak. Bagi anak yang masih kecil, para ibu perlu membantu mereka supaya makanan tidak bersepah. Dalam pada masa yang sama, berboraklah dengan suami mengenai rutin harian kerana pada masa ini sahaja para suami akan mendengar dengan teliti setiap perbicaraan para ibu.

Dilema Penat Kerja & Tanggungjawab, Wanita Kongsi Tips Uruskan Rumah Tangga 9


Dilema Penat Kerja & Tanggungjawab, Wanita Kongsi Tips Uruskan Rumah Tangga 10
Gambar sekadar hiasan

Masa untuk ibu makan

Setelah selesai makan, minta para suami untuk menjaga sebentar anak sementara para ibu mengemas ruang dapur. Kemudian sediakan tempat tidur untuk anak-anak. Setelah selesai semua langkah di tersebut, barulah para ibu boleh makan dengan tenang. Bagi mereka yang amalkan diet, mereka perlu melaraskan waktu makan mereka terlebih dahulu.

Dilema Penat Kerja & Tanggungjawab, Wanita Kongsi Tips Uruskan Rumah Tangga 11Dilema Penat Kerja & Tanggungjawab, Wanita Kongsi Tips Uruskan Rumah Tangga 12

Displinkan diri tidur awal

Untuk melakukan semua langkah tersebut, para ibu perlu mendapatkan tidur yang cukup. Mereka perlu mendisplinkan diri untuk tidak tidur terlalu lewat. Hakikatnya, kekuatan para ibu juga perlu dipohon daripada Yang Maha Esa supaya diberikan kekuatan untuk menempuh hari-hari mendatang.

Dilema Penat Kerja & Tanggungjawab, Wanita Kongsi Tips Uruskan Rumah Tangga 13

Dilema Penat Kerja & Tanggungjawab, Wanita Kongsi Tips Uruskan Rumah Tangga 14

Sumber : Facebook Nur Khairunnisa Iskandar

Artikel Viral Hari Ini 🔥

🔥[VIDEO] Isteri Jenis Pegang Gaji, Suami Merayu Manja Minta Duit Sebelum Keluar
🔥Suami Remove Makeup Isteri Lepas Wedding, Berdekah Warna Kulit Sebenar Kantoi
🔥Dugaan Raya PKP, Bapa Terkorban Nahas Tak Sempat Tengok Hadiah Dikirim Anak

Nak info lagi? Sertai Telegram Kisah Dunia

Artikel ini disediakan oleh team Kisah Dunia. Tak dibenarkan meniru isi kandungan atau mana-mana bahagian artikel termasuklah logo sewenang-wenangnya. Laporan copyright akan dikenakan.

Sharing is caring!

Youtube

Facebook

Telegram